Условна присъда за подкупната лекарка от Търговище
11.02.2019
Финансова инжекция за болниците
11.02.2019

Вечер на винарите в шуменската библиотека

В навечерието на  Трифон Зарезан  Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” кани шуменци на вечер, посветена на виното.

Под наслов „Енотека в Библиотека” на 12 февруари от 17.30 ч. ще се съберат едни от водещите винопроизводители в Шумен и региона – винарските изби „Шумен”, „Йоргов” и „Царев брод”. Те ще представят селекция от произвежданите от тях вина и традициите във винопроизводството, които следват, а гостите на вечерта, освен че ще имат възможността да дегустират качествени вина, ще могат и да си закупят вино за предстоящия празник Трифон Зарезан от специално разкритите за събитието щандове на трите винарни.

В рамките на вечерта ще бъде представена и изложбата „Енотека и Библиотека” – гостуваща съвместна изложба на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и Регионална библиотека „Пейо К. Яворов” – Бургас. Изложбата представя темата за виното и важните етапи от лозарството и винопроизводството така, както те са отразени в литературата и периодичния печат през вековете – в ръкописите, в българската старопечатна литературата, по страниците на ранния периодичен печат в България и в други издания. Сред акцентите в изложбата са изящните изображения по темата от страниците на „Служебник” от 1736 г.; молитвите за гроздобер и против вкисване на виното в „Зайковски светогорски требник” от вт. пол. на XIV в.; народните рецепти с вино, изписани на ръка и подвързани към екземпляр от „Болградска граматика” на Неофит Рилски от 1836 г. и др.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено