Екоексперти с разнообразни инициативи за Световния ден на водата
14.03.2019
Важно за данъците: До 30 април данъците се плащат с пет процента отстъпка
14.03.2019

Мнимият полицай, обирал старци в Шумен, отива зад решетките

Снимка: shumenonline.bg

2 години и 4 месеца “лишаване от свобода“ при първоначален строг режим ще лежи 41 годишният Петър Станев от Каварна, обрал 6 възрастни семейства в Шумен. Безработният Петър заработвал представяйки се за полицай.

41-годишният мъж  развил „полицейската си дейност“ на територията на Шумен  в дните от 1 до 4 юни 2018 г. На различни адреси в града посещавал жилища на предимно възрастни хора и се представял за полицейски служител. Обяснявал, че искал да ги защити от евентуални крадци и проверявал дали спестяванията им са прибрани на сигурно място. Използвал различни трикове да отклони вниманието им, за да отнеме парите. По тази схема са извършени кражби от шест семейства в града.

Справката за съдимост на Петър сочи, че многократно е извършвал кражби и измами, с два влезли в сила съдебни акта, наложени му за извършване на престъпления против паричната и кредитната система. Изтърпял е ефективно наказание  „лишаване от свобода“. За добро поведение е освободен предсрочно с 4 месеца изпитателен срок, в рамките на който извършил нова серия от престъпления на територията на град Шумен. Бил е обявен за издирване. Преди да стане  „полицай“ се  представял за социален работник.

Дни след предсрочното му освобождаване, тъй като не разполагал с парични средства, решил да се снабди с такива по незаконен начин. Така в следобедните часове на 3 юни 2018 г. успял да измъкне сумата от 450 лв. от възрастно семейство. Представил се за полицейски служител, който идва по повод подаден сигнал за обир. Въпреки, че възрастната жена отрекла да е подаван такъв сигнал, подсъдимият влязъл в жилището, за да може да огледа притежаваното имущество.

Първоначално обяснил, че от дома им била извършена кражба от бивша квартирантка. Понеже пострадалите не му повярвали, по-късно заявил, че са изчезнали парите от банковите им сметки. За да му докаже, че греши, възрастната жена донесла и предоставила собствената си и на съпруга си дебитни карти, ведно с разписки, удостоверяващи наличността по сметките им  и сумата от 450 лв., която те по-рано същия ден изтеглили.
Сумата от 450 лв. била  разпределена в три плика. В един момент, възползвайки се от невниманието на семейството мнимият полицай грабнал пликовете с намиращите се в тях пари и бързо напуснал жилището с обяснение, че трябва да опише банкнотите в намиращия се пред имота полицейски автомобил. Похарчил парите, а малко по-късно бил заловен от органите на реда.

Освен наложеното му наказание от 2 години и 4 месеца „лишаване от свобода“ Петър Станев ще удължи престоя си в затвора и с неизърпяната част от предходната си присъда, за която е бил освободен предсрочно.

Решението е на Районен съд Шумен. Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Шуменския окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

shumenonline.bg

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено