Променят датата за откриването на мотосезона в Шумен
12.04.2019
Ученици „осъдиха“ непълнолетен за грабеж от кафеавтомат
12.04.2019

Разбиха „частно паспортно бюро“ за фалшиви документи в Шумен (снимки и видео)

Снимки: ОДМВР Шумен

Служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“  и криминалисти  към областната дирекция в Шумен пресякоха незаконна дейност за изготвяне на документи за самоличност.

„Частният“ цех за неистински документи бил разбит след множество методични действия,  проведени под надзор районната прокуратура в Шумен.

Криминалисти и служители от икономическа полиция предприели множество оперативни действия след получен преди време сигнал.

Те дали  резултат на 10 април вечерта. Малко след  19 часа в сряда  на бензиностанция „Шел“ на бул. „Симеон Велики“ в Шумен била извършена полицейска операция.  33-годишният местен жител Владимир П. бил проверен, след като стоял дълго време в автомобила си. Това съобщи днес пред журналисти ст. комисар Ялчън Расим, директор на ОДМВР Шумен.

Униформените забелязали добре опакована конзолна игра. При направена щателна проверка било установено, че между платките на играта има четири неистински български документи за самоличност- две лични карти и два международни паспорта, изработени с изключително прецизно качество. При извършения първоначален оглед  документите, по последен образец били трудно различими от истински.

Последвало претърсване в имоти в Шумен и село Селманово, ползвани от 33-годишния шуменец.  Намерени били над 20  документа за самоличност – български и чужди, заготовки за документи за самоличност в различна степен на завършеност. В помещение от апартамента обособено като „паспортно бюро“ е открита техника за предпечат, печат и производство на неистински документи за самоличност.

Намерени били  над 100 бели на цвят пластики, подготвени за производство на лични карти и свидетелства за управление на моторни превозни средства , матрица, бои, мастила. Иззети са три компютърни конфигурации, шест принтера, гравираща машина, иглен плотер, ламинатор, инструменти за фина техника, термоламиниращи фолиа с релефни мотиви и кинеографски елементи.  Криминалисти установили, че производството в цеха за изработка на лични документи е със затворен цикъл. Фалшивите лични карти и паспорти  били изработвани  от 33-годишния шуменец .

Ползвал е  материали, част от тях продаващи се легално по интернет, разполагал е с необходимия софтуер за изцяло  завършен цикъл на производство за трите вида документи за самоличност. Фалшивите документи били изработвани по поръчка, главно за чужденци, като цената им била 60 лв. за лична карта и 100 лв. за задграничен паспорт.

Фалшивите документи са с изключително високо качество, трудно различими от истинските. 33-годишният вишист по образование художник, ги изработвал сам.

В имота в Салманово, освен принтери и техника за печат, са намерени около 2,5 кг суха зелена тревна маса, която при направения полеви нарко тест реагирала на марихуана.  Владимир П. от Шумен бил задържан за срок до 24 часа в полицейското управление в града. Работата по образуваното досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 308 ал. 3чл. 354 а ал. 3 и чл. 308 ал. 7  от НК продължава под ръководството на прокурор от районната прокуратура в града. С постановление на  прокурор на В.П. е наложена мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа, уточни наблюдаващия прокурор Емилия Янчева.

В. П. е привлечен за три престъпления – за изготвяне на фалшиви документи, за притежание на наркотични вещества, за държане и укриване на материали и техника, предназначени за изготвяне на неистински документи.

Предстои Районната прокуратура да внесе искане за определяне на най-тежката мярка за неотклонение –  „задържане под стража“.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено