Започва Националният студентски литературен конкурс „Боян Пенев“
16.05.2019
Попово спечели областното състезание „Млад огнеборец“
16.05.2019

Журналисти се учиха как да оказват първа помощ

Снимки: shumenonline.bg

Шуменски журналисти се учиха как да окажат долекраска помощ в критични ситуации при работата си на терен.

Лектор на обучителната среща бе проф. Соня Тончева – преподавател и директор на Медицинския колеж в Шумен. Тя запозна журналистите с основните дейности и алгоритъма при оказване на първа долекарска помощ при изгаряния, наранявания, счупвания, удар от ток, кръвотечение, ухапване, клинична смърт или спиране на сърдечна дейност.

„Най-важното нещо е да запазите самообладание, да направите бърза и точна преценка на ситуацията, да предприемете съответни незабавни мерки, да позвъните на 112 и продължаване на долекарската помощ до пристигане на медициснкия екип“. Очерта етапите на оказване на първа помощ проф. Тончева и подчерта, че в някои от случаите първите минути, при настъпване на критичната ситуация, са решаващи за живота на пострадалия.

С помощта на манекен журналистите имаха възможност да направят сърдечен масаж и обдишване.

Специалистите научиха журналистите как се слага превръзка на открита рана, как се измерват артериално налягане и пулс и други медицински техники, които могат да се извършват от хора без медицинско образование.

„Никога досега, в цялата си практика на журналист, не ми се е налагало да оказвам първа помощ, не съм и попадала в подобна ситуация. Това, което видяхме днес, е много полезно, за да можем да реагираме адекватно и да помогнем било на наш близък или непознат. Дано не ни се налага“. Това сподели Здравка Русева дългогодишен журналист за БНТ и вестник „Шуменска заря“.

Организатор на срещата бе шуменският Филиал на варненския Медицински университет, с подкрепа на проф. Соня Тончева, а неин домакин колегите от Радио Шумен.

В края курса журналистите си пожелаха повече добри новини.

shumenonline.bg

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено