Журналисти се учиха как да оказват първа помощ
16.05.2019
Бойко Борисов идва в Шуменско
16.05.2019

Попово спечели областното състезание „Млад огнеборец“

Снимки: ОДМВР Търговище

Младите огнеборци от Попово станаха победители в тазгодишното XX то издание на състезанието „Млад огеборец“. Техен инструктор бе младши инспектор Павлин Пеев от РСПБЗН-Попово. В дисциплината „Бойно разгръщане“ отборът на град Попово се наложи с 950,69 т., пред този на град  Омуртаг – с 935,04 т., и отбора от  Антоново с 917,01 т. В щафетното бягане с препятствия момчетата от Попово спечелиха победата с резултат от 99,42 т., второто място отново бе за отбор-домакин от гр. Омуртаг с 90,92 т., а трети се класираха младите огнеборци от  Търговище с 81,54 т.

Победител в крайното комплексно класиране отново, както и в предишни години,  стана отборът на ОУ „Л. Каравелов“-Попово, с 1050,11 т. Второто място зае отборът на ОУ „Акад. Даки Йорданов“-Омуртаг, с 1025,96 т.,  трети са момчетата от МПО „Млад огнеборец“ в СУ „“Св. Св. Кирил и Методий“-Антоново с 996,24 т., а четвъртото място зае отборът на връстниците им от гр. Търговище с 978,72 т. Младите огнеборци от гр. Попово ще представят област Търговище в националния етап на ученическите състезания на МПО“Млад огнеборец“.

Традиционно надпреварата на МПО „Млад огнеборец” протече в две дисциплини: „Бойно разгръщане на 75-метрова състезателна пътека” и „400 метра щафетно бягане с препятствия”.

По време на състезанието младите огнеборци демонстрираха сериозни познания и умения за aдекватни действия по ликвидиране последствията от различни инциденти и бедствия, висок дух, добра физическа подготовка и  много добри умения за работа в екип.

В областния етап на състезанието тази година участваха четири отбора – на основно училище“Н.Й. Вапцаров“ гр. Попово, Трето ОУ „Петко Р. Славейков“ гр. Търговище, основно училище „Академик Даки Йорданов“ гр. Омуртаг, и  на „СУ Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Антоново. Всеки отбор се състоеше от по 10 състезатели, на възраст от 12 до 16 години.

Спортната проява се проведе на градския стадион в град Омуртаг. Организатор на инициативата в национален мащаб е Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-МВР, а в нашата област – РДПБЗН-Търговище.

Състезанието уважиха с присъствието си зам.-кметът на община  Омуртаг Юнал Османов и директорът на РДПБЗН-Търговище комисар Стефан Стефанов, който връчи наградите на участниците. Те него получиха купи, медали и грамоти, както и предметни награди, осигурени от Клуба по пожаро-приложен спорт „Мисионис“ при РД ПБЗН-Търговище и от фирми-спонсори.

По инициатива на Национална служба “Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР съвместно с Министерство на образованието и науката през 1999 г. е утвърден статутът на младежките противопожарни отряди (МПО) “Млад огнеборец” като извънкласна форма за повишаване противопожарната култура на подрастващите и аналог на младежките противопожарни формирования в развитите европейски страни. С това е възстановена една десетилетна традиция за работа с подрастващите под формата на младежки противопожарни формирования.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено