Иззеха контрабандни цигари от имоти във Велики Преслав и Пет могили
13.06.2019
Иглолистните гори край язовир Ястребино съхнат, предприемат мерки
13.06.2019

Шефът на ВиК отсвири съветниците, те пък отказаха кабинетни срещи и писмена комуникация

Новият временен шеф на ВиК Шумен Илиян Илиев не дойде на свиканата днес извънредна сесия, на която трябваше да отговори на зададените от общинските съветници въпроси.

„Тази сесия беше насрочена с идеята да изслушаме управителя на ВиК. Него го няма, не виждам и представител на дружеството. Продължаването на тази сесия се обезсмисля,  а и каквото решение да вземе по упълномощаването на нашия представител за участие в провеждането на Общото събрание на дружеството, то няма да има ефект“. Това каза в началото на сесията Деан Станчев от ВМРО и предложи заседанието да се прекрати.

В отговор председателя на Общинския съвет проф. Борислав Беджев информира съветниците, че след проведената вчера пресконференция пред медиите той, управителят на ВиК Илиев и кмета Любомир Христов провели кратка среща, на която ги запознал с писмения си отговор.

В края на работния ден отворите му бяха разпратени до всички медии и общински съветници.

На срещата Илиев казал „аз не съм дошъл от София, за да се крия, ще отговарям на всички въпроси на общинските съветници“, които отговори щял а изпраща писмено, тъй като не било рационално в рамките на един работен месец да обикалял и да отговарял на въпросите на 10 общини от областта, посочи Беджев. Поради това предложил съветниците да му изпращат въпросите си писмено. Кореспонденцията помежду им пък щяла да бъде оповестявана публично.

През следващата седмица новият шеф щял да покани, на среща в кабинета си, ръководителите на групите от Общинския съвет.

Адвокат Пламен Петков от групата на АБВ подкрепи председателя в предложената процедура да се даде възможност на съветниците да внасят своите предложения в писмен вид и допълни, че това не изчерпва контакта между търговското дружество и община Шумен, тъй като това не било достатъчно за отношениеята им.

„Ние по този начин няма да можем да кажем на гражданите нищо друго, освен това, което управителя на ВиК Шумен реши да направи, чрез пресконференция или в писмен вид. Информацията ще бъде такава, каквато той реши, че трябва да предостави“, посочи още Петков и категорично отказа кабинетни срещи.

По думите му подобен „филтриран начин на работа“ е недопустим и заяви, че интересите на гражданите на Шумен са накърнени.

Инж. Иван Йонков от БСП изрази съгласие с колегата си Петков, настоя за партньорски отношения с ВиК дружеството и покани новия шеф на публичен дебат.

Адвокат Медин Джамбазов от ДПС настоях да се проведе сесия, на която да се обсъдят проблемите на дружеството и апелира да реализират правата си по чл. 123 от Търговския закон, който има дава право да  участват в управлението на дружеството. /чл. 123. ТЗ – Всеки съдружник има право да участвува в управлението на дружеството, в разпределението на печалбата, да бъде осведомяван за хода на дружествените дела, да преглежда книжата на дружеството и право на ликвидационен дял./

От ГЕРБ приеха предложението да задават въпросите си в писмена форма. Общинските съветници приеха остро предложението на проф. Добрин Добрев  да фиксират дата за постъпващите питания до шефа на ВиК.

На срещата с кмета Христов и Беджев, Илиев обяснил, че проблемът с водоподаването в селата Ивански, Вехтово и Друмево вече  бил решен и проблеми с водата през летния период не се очаквали.

Само с 6 гласа „за“ продължаване на сесията, 16 против и 7 въздържали се днешното заседание се провали.

Минути преди да започне сесията общинските съветници от групата „За Шумен” – Добромир Драев, Бисерка Йовчева, Ася Аспарухова, Даниела Русева и Христофор Крумов отказаха да участват в заседанието.

Според изпратения до медиите отговор мотивът за отказ е, че сесията е свикана от председателя на общинския съвет, без въобще да е надлежно подготвена от него. Свикването на извънредна сесия било „опит за хвърляне на прах в очите на хората по този толкова важен социален проблем, какъвто е проблемът за водата“, се пише в становището им.

Пълният отговор на въпросите вижте Informazia V i K.

shumenonline.bg

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено