1 месец без книжка и 50 лв. глоба за фиркана купонджийка, подминала стоп палка
13.06.2019
Успех добър 3,54 от матурата по български език
13.06.2019

Шуменската болница на загуба, дължи 2 млн. лв. на кредитори

Снимка: shumenonline.bg

Към края на 2018 г. шуменската болница приключва финансовата година на загуба, като задълженията и към кредитори са в размер на 1 млн. 42 хил. лв. Това съобщи изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Димитър Костов след провелото се днес Общо събрание на заведението.

„В сравнение с 2017 г., когато дългът е бил 2 млн. лв., загубата е сравнително намалена, но все още не реализираме печалба. Задълженията ни към кредитори са над 2 млн., а просрочените задължения са 1 млн. 800 хил. лв., при които се забелязва намаляване спрямо предходните години“, посочи д-р Костов.

15 точки са разгледали в дневния ред на Общото събрание акционерите на МБАЛ Шумен, при кворум 90,40%. На събранието присъствали упълномощения представител на мажоритарния собственик – държавата – Деница Шарева и представители на общините Нови пазар, Смядово, Велики Преслав и Шумен  в лицето на д-р Костов и д-р Лиляна Куздова.

„Увеличава се капиталът на дружеството. Това, което е направено като инвестиции, от държавата в лечебното заведение води до увеличаване на капитала й. Вложените средства се преобразуват в акции. Малко преди това бе увеличен капитала и на община Шумен.“, уточни управителят на болницата.

Така държавата има 60,74%, община Шумен – 23,53%, а останалите общини запазват дела си в лечебното заведение, като увеличение на акциите имат само тези, които са инвестирали в болницата, посочи поясни Костов.

С пълно мнозинство е бил приет доклада на съвета на директорите за дейността през изминалата година, одобрен е и годишния финансов отчет за 2018 г.

Дебати е предизвикал въпросът за освобождаване от отговорност на борда на директорите, като представителят на държава е гласувал „против“, а общините „за“.

Без решение е останала точката за продажба на имот на ул. Ален мак“, който дружество иска да продаде и да погаси част от задълженията си. Проблемът бил технически въпроси, около документацията на имота.

Доктор Костов допълни, че са запазени всички медицински дейности, които лечебното заведение осъществява, както и персоналът, и броят на преминалите през болницата пациенти. За 2018 г. през стационара са преминали 21 хил. пациенти. Наплив имало през спешното отделение, където на ден минавали по 100 души, като повече от не били спешни.

Бордът на директорите остава същия и през следващите три години.

shumenonline.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено