Започва разяснителна кампания за африканската чума
10.07.2019
Спират водата в Каспичан
10.07.2019

Немските спонсори на приюта в Шумен за раздялата си с Дария Георгиева и новото ръководство

След настъпилите промени в ръководството на Общински приют „Тонка Петрова“ през месец юни, за които shumenonline.bg съобщи, немските спонсори изпратиха до редакцията на медията официалната си позиция за създалата се ситуация. Припомняме, че в края на месец юни, поради различия и конфликти, тогавашната управителка на приюта Дария Георгиева напусна. Управлението на приюта бе поето от Златина Пенева, която досега изпълняваше длъжността технически сътрудник.

Публикуваме позицията на немските спонсори без редакторска намеса.

Ние, основните спонсори на приюта в Шумен, се радваме да представим на Вас и на шуменските граждани вече официално нашата нова управителка и новата председателка на местното дружество за защита на животните „Hope for Animals“.  Някои от гражданите може би вече я познават, тъй като Златина Пенева работи с любов към животните вече от Октомври 2017 г. в приюта в Шумен. Бихме искали да помолим всички шуменски граждани да подкрепят Златина Пенева и екипа на приюта.

На това място отправяме също голяма благодарност на нашия съвсем малък в момента екип в приюта, който поради липса на персонал върши огромна работа. Ние продължаваме да търсим обичащи животните сътрудници, които не биха се уплашили от това, да си изцапат ръцете.

Фондацията Bernd-Stephan-Tierschutz се раздели с досегашната управителка на приюта Дария Георгиева по определени причини. Дария Георгиева продължително време бойкотираше съвместната работа с немските спонсори, с фондацията Bernd-Stephan-Tierschutz, както и с организацията „Причина за надежда“ и изпълняваше задачите си частично. Все повече оплаквания от шуменски граждани бяха отправяни към немските спонсори, тъй като под ръководството на Дария Георгиева в приюта се случваха нередни неща. Това е неприемливо за фондация с общественополезна дейност, а също за организация с такъв предмет на дейност.
Добрата и ползотворна дейност на фондация Bernd-Stephan-Tierschutz със шуменското ръководство на града по отношение на приюта продължава в непроменен вид. Това бе потвърдено в лични разговори между мениджъра на фондацията Катрин Флюкигер и кмета на града Любомир Христов, а също така и със заместник-кмета д-р Светлана Маркова.

Благодарение на непрекъснатия ангажимент на фондация Bernd-Stephan-Tierschutz и на германската организация “ Grund zur Hoffnung e.V“ от 2015 година насам могат да бъдат отбелязани следните успехи:

Бяха увеличени годишно кастрациите. Само през миналата 2018 година бяха кастрирани близо 1000 кучета и котки.

Намаляването на безконтролното размножаване на уличните кучета и котки остава най-важно за нас. По тази причина отделяме значителни суми и плащаме в Шумен дори кастрации на домашни и дворни животни на шуменски граждани.

От април 2015 до март 2019 фондация Bernd-Stephan-Tierschutz и „Причина за надежда“ финансираха

– кастрацията на 2 981 кучета и котки в Шумен

– 759 кучета и котки бяха доведени в Германия и задомени. Това са все животни, които освобождават място за нови в приюта.

В Шумен се осиновяваха също кучета, но по правило бебета и дребни кучета. Стари, болни и с увреждания нямат шансове. само през 2018 г. имаше 7 кучета с увреждания /трикраки, преживяли гана с нервни увреждания, с костни проблеми, стреляни с трайни увреждания, 4 с епилепсия, 10 стари кучета – над 10 години, 4 еднооки и слепи кучета и 4 котки /стреляни, с отрязани уши, трикраки, еднооки, слепи/

През 2019 досега бяха задомени 13 големи кучета /56 см и повече/, които за съжаление в България се държат почти винаги на верига. В Германия те имат шанс за един по-добър живот, биват извеждани на дълги разходки и живеят със семействата си в дома или апартамента.

Само през 2018 фондация Bernd-Stephan-Tierschutz и „Причина за надежда“ са финансирали съвместно работата в Шумен с общо над 100 000 евро.

През февруари тази година стартирахме пилотен проект, в рамките на който начинаещи ветеринарни лекари трябва да бъдат обучени практически. Проведохме в шуменския приют кастрационна седмица заедно с доценти и студенти на два университета. Германският ветеринарен лекар на фондация Bernd-Stephan-Tierschutz Роже Вагнер и съответно двама доценти и 5 студенти в последни семестри от Тракийския университет в Стара Загора и от Университета Юстус-Либиг в Гийсен участваха в него. На всяка операционна маса имаше един опитен хирург, който насочваше студентите. Най-важни за нас бяха сигурността и здравето на всяко едно животно. За 5 дни бяха кастрирани 133 животни! Поради постигнатия добър резултат планираме да повторим този проект през следващата година.

Моля да подкрепяте и занапред уличните животни, приюта в Шумен и неговите служители, които дават най-доброто от себе си за тях ежедневно!

Катрин Флюкигер

мениджър на фондация Bernd-Stephan-Tierschutz

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено