Катастрофа с три автомобила затруднява трафика на пл. „Кристал“
11.07.2019
Осветяват пешеходните пътеки в Търговище
11.07.2019

Некачествен ремонт с европари: Вятърът издухал улуците на СУ „Панайот Волов“, паркетът се надигнал

Снимка; shumenonline.bg

Сигнал за некачествен ремонт подали служители на СУ „Панайот Волов“  Шумен до директора на училището Ема Радушева.

Въпреки вложените за мащабно възстановяване по европроект 3 млн. лв. от институцията имат притеснения относно някои от извършените дейности и качеството на вложените материали.

„Ремонтът все още не е приключил, а вече има забележки по свършеното. Не се шпаклова, а направо се боядисва върху старата стена. Вложени са некачествени материали, за които имаме опасения, че няма да издържат 5 годишната гаранция, която фирмата изпълнител е дала“, каза за shumenonline.bg директорът на училището Ема Радушева.

Снимки: Кадри bTV

Още при първия силен вятър улуците изпадали, а паркетът се надигнал в следствие на обилните валежи, които нахлули в стаите през прозорците. В столовата, където се приготвят храна, била поставена грапава подова настилка, която персоналът, отговарящ за почистването, не можел да изчисти дори и при интензивно търкане. След неколкократни забележки за състоянието на пода, от РЗИ им препоръчали да го почистват с киселина.

В отговор на исканията на директора на училището от фирмата изпълнител „РВ Инженеринг“ ЕООД заявили, че ремонтът е изпълнен успешно, а посочените забележки били „дребни детайли“. Отговорът пък от Общината бил, че „не добре свършените дейности не са фатални“ и вече са изискали от фирмата да ги отстрани.

„Вътрешният ремонт на сградата трябваше да приключи много по-рано. Успяхме да се справим и учебният процес продължи макар и в полеви условия. Благодаря на колегите, които се лишиха от отпуските си и със собствени сили и средства се включиха в ремонта. Без тяхна помощ нямаше да успеем да отворим врати на 15 септември“, допълни Радушева.

От построяването на училището, през 60 г. на миналия век до днес, основен ремонт на сградата не е правен.

Строително-ремонтните дейности на сградата продължават. След приключването им ще бъде извършен оглед от специална комисия, която, ако признае посочените забележки, фирмата изпълнител ще трябва да отстрани.

Към този момент няма информация какво е състоянието на останалите училища, в които текат мащабни ремонти.

Припомняме, че в края на 2017 г. общината подписа договори за основен ремонт на 4 училища в Шумен – СУ „Панайот Волов“, СУ „Васил Левски“, СУ „Трайко Симеонов“ и Начално училище Илия Р. Блъсков“. Инфраструктурата в образователната система се извършва по проект на Оперативна програма „Региони в растеж“. Общата стойност на проекта е в размер на 13 041 080 лева, от които 320 000 лева са собствени средства.

Строителните дейности обхващат хидроизолации на покривите, топлоизолации по фасадите на сградите, смяна на дограми и на отоплителни, осветителни, ел. и ВиК инсталации, вътрешни ремонти на санитарни възли, учебни помещения, изграждане на видеонаблюдение, на система за  пожароизвестяване, изграждане на достъпна среда за децата с увреждания. В проектите е предвидено и цялостно  благоустрояване на дворовете, на спортните площадки, изграждане на алейно осветление, включена е доставка и монтаж на училищно оборудване и обзавеждане.

shumenonline.bg

 

2 Comments

  1. Ули каза:

    Издухал ги вятъра в джобовете на шефовете на европрограмите

  2. Schischi каза:

    Издухал ги вятъра в джобовете на шефовете на европрограмите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено