Кандидатите за съдебни заседатели: Силно мотивирани и добре подготвени
12.07.2019
Правят първа копка на мини мола в Шумен
13.07.2019

Д-р Светлана Маркова: От къща на къща ще разясняваме опасността от африканската чума

Снимка: Pixabay

„Започваме информационна разяснителна кампания от къща на къща в областта. Африканската чума по свинете съвсем не е далеч от нас, Русенска област вече е обхваната. Ще информираме хората с флаери и плакати, които ще разлепим. В кампанията ще се включат кметовете по населените места, ветеринари, технически сътрудници, стремим се да ангажираме максимален брой хора“. Това каза зам.-кметът по здравеопазване и социална политика в община Шумен д-р Светлана Маркова след провелата се днес Общинска епизоологична комисия.

Кметове от областта споделили, че най-големи притеснения имали по отношение на недобросъвестните стопани, които отглеждали по едно-две прасета в т. нар. „заден двор“. Именно те пренебрегвали опасността от заразата и не допускали никой да влезе в домовете им без заповед от контролиращ орган.

„Обикновено стопаните отговарят с: като дойде чумата тогава ще ги заколим. Хората трябва да разберат, че тогава няма да ги колим, а ще ги умъртвяваме“, поясни д-р Маркова.

Тя подчерта, че при заболяло прасе на само един недобросъвестен стопанин, а в радиус от 3 км. ще бъдат умъртвени всички животни.

„Заболяването се разпространява изключително бързо и, за да го предотвратим, хората трябва да бъдат дисциплинирани и да се съобразят с предприетите превантивни мерки“, каза още д-р Маркова.

shumenonline.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено