220 вълчета от света и у нас „превзеха“ лагер „Ивански“
13.07.2019
Възможни смущения на електрозахранването в Търговищко
15.07.2019

Корнелия Нинова: Текат номинации за кандидат за кмет на Шумен

„3-4 имена са номинирани за кмет на Шумен. Сред имената са и партийни личности и такива с възможност за по-широка подкрепа. Ще спазим реда в партията и няма да назовем имена преди насрочената за 1 септември конференция, на която ще изберем и ще застанем зад един кандидат за кмет“. Това заяви пред журналисти тази вечер в Шумен председателя на БСП Корнелия Нинова.

Тя бе категорична, че няма да бъдат налагани силово кандидатури от София, а напротив, ръководството ще помогне на общинската структура да се консолидира и да се яви единна на предстоящите местни избори през октомври.

На въпрос „разцепена ли е партията в Шумен“, Нинова заяви, че БСП не е разцепена, но има противоречия и различия.

„Ще се опитаме да тушираме напрежението и различията. Преди всичко ще се обединим около политики, около това какво искаме да променим на общинско равнище, в местната власт, в държавата“, допълни Нинова.

По думите й структурите в Шумен и областта са във висока степен на готовност за предстоящите избори.

„Обръщаме се и към други политически партии, неправителствени организации и граждански сдружения за едно общо обединение за смяна на модела, защото държавният модел на управление е пренесен на общинско ниво. Това са феодални владения, които от години са окупирани от управляващата партия ГЕРБ с всички обрасли около тях структури шуробаджанащина и т. н. Този модел може да започне да се променя на местите избори“, каза още председателя на БСП.

Нинова посочи, че 188-те гласа разликата в Шумен на Европейските избори им дала увереност, че могат да направят пробив и да спечелят изборите не само в Шумен, а и в останалите общини от областта.

„Шумен се управлява изключително лошо. Именно тук се ползва най-скъпата вода, без пречиствателна станция с мрежа, която е в лошо състояние и без конкретно решение на този въпрос“, заяви още Нинова.

Сред останалите проблеми на града тя посочи изключително лошата инфраструктура, тежкото състояние на шуменската болница, липсата на лекари, затварянето на отделения. Друг тревожен факт бил високите наеми на новопостроената спортна зала „Арена Шумен“, която за 6 месеца провела само 7 мероприятия.

Като лош пример за управление общинският председател на партията в Шумен Веселен Пенчев посочи това, че общината изгубила възможността да кандидатства за 12 млн. лв. по ОП „Транспорт“ за закупуването на електрически автобуси, поради липсата на действащо общинско предприятие за градски транспорт.

Нинова бе категорична, че единственият аргумент, поради който опозицията искала да премахне машинното гласуване е манипулиране на вота наесен. По думите й машините са гаранция, че вотът ще бъде честен и ще бъде отчетено това, което е гласувано.

По време на посещението си в Шумен Нинова съобщи, че още другата седмица БСП ще внесе промени в Закона за местното самоуправление, които да гарантират финансово обезпечение на общините, в случаите, когато държавата им прехвърля правомощия.

„През последните години държавата постоянно прехвърля на общините правомощия, като отказва да се  грижи за общините и населението в тях“, уточни лидерът на БСП.

Предстои да бъдат внесени и промени в Закона за бюджета, които ще дават право на две или три общини да се обединяват при проект засягащ няколко общини. Целта на това обединение е по-малките общини също да могат да бъдат включвани в проекти с финансиране.

Корнелия Нинова  и членовете на Изпълнителното бюро на партията проведоха днес изнесено заседание, целта на което бе да се осъдят проблемите и възможните им решения, както и да бъдат обсъдени възможни партньорства, кандидатите за кметове и подготовката за местните избори.

shumenonline.bg

 

1 Comment

  1. СмирноФФ каза:

    Лельо, когато Краси Водков беше кмет 8 години, не управлявахте ли общината като свое собствено феодално имение?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено