Кметът Ешреф Реджеб с дарове към жителите на общината за Курбан Байрам
09.08.2019
Деца гостуваха на горски педагози
09.08.2019

Заради чумата: Жива охрана ще варди пътя към местността „Елешница“, слагат и камери

Снимка: СИДП Шумен

Заради регистрирания случай на АСЧ в община Върбица незабавно от днес е ограничен достъпът на пътя, който е единствен към местността „Елешница, с жива охрана и бариера. На мястото започва монтирането и на охранителни камери, които ще контролират преминаването през нощта. Оттам минават туристически маршрути и днес ще бъдат поставени указателни табели със забрана за преминаване по туристическите пътеки, с писмо ще бъде предупреден Български туристически съюз. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация Шумен.

На 6 август около 17.00 ч. при обход на горските територии служители на Държавно горско стопанство-Върбица са намерили полуразложен труп на диво прасе в местност „Елешница“, отдалечена на около 10 км. от село Бяла река, община Върбица. Взетата проба е изпратена за изследване и късно вечерта вчера е потвърдена като положителна за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Тази сутрин била свикана спешна оперативна среща за набелязване на мерки за предотвратяване и ликвидиране на болестта, в която участвали заместник-областният управител Петко Шаренков, директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Катя Райкинска, д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ Шумен, директорът на Североизточното държавно предприятие инж. Веселин Нинов, експертът по лова на предприятието инж. Тервел Стефанов, директорът на Държавно горско стопанство Върбица инж. Муса Кязъм.

Съгласно Заповед на Министъра на земеделието, храните и горите, заместник-областният управител Петко Шаренков препоръчва на кмета на община Върбица да издаде заповед и да бъдат предупредени всички пастири, гъбари, събирачите на трюфели и дървосекачите, че се ограничава достъпа до този район. В изпълнение на Заповед РД48-48831.07.2019г, със заповед на директора на Североизточното държавно предприятие, ще се извършва ежедневен обход и претърсвания на района, ще бъдат подготвени и места за загробване, съгласно изискванията на БАБХ.

По информация на кмета на община Върбица на територията на общината е имало единайсет стопанства тип „заден двор“, в които са се отглеждали общо 27 свине, като всички прасета са доброволно заклани и прибрани от стопаните.

Заседанието на Областната епизоотична комисия е насрочено за понеделник.

shumenonline.bg

 

1 Comment

  1. Цветан Златанов каза:

    От спирането на туристите с бариери няма никакъв ефект, защото едно диво прасе може да измине за един ден десетки километри и пак да разпространи чумата. Това се прави по-скоро, за да се имитира дейност и да може да се ограничи достъпа на „случайни“ хора. Подобни рестриктивни мерки не бива да се допускат в обществото ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено