Жегите продължават, до 37 градуса днес
09.08.2019
В Нови пазар: След сигнал за преливащи казани до детска градина, Общината се разчисти светкавично
09.08.2019

Чумата по свинете достигна Върбица

Снимка: СИДП Шумен

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира случай на Африканска чума при дива свиня на територията на община Върбица. В още две области са регистрирани случаи на АЧС – в землището на село Змеица,общ. Доспат обл. Смолян – намерени умрели две диви свине и намерена умряла дива свиня в землището на село Ново Градище, общ. Стражица, общ. Велико Търново.

Взетите проби са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен. Това са първите положителни проби на диви свине за Шумен и Смолян.

Припомняме, че при вчерашното заседание на Областната епизоотична комисия стана ясно, че всички стопани, които отглеждат свине в задния си двор, са изклали животните си доброволно. Въпреки, че община Върбица не попадаше в 20 км. зона там стопаните взеха решение да умъртвят животните си.

БАБХ апелира обществото да бъде съпричастно и отговорно към сериозната епизоотична ситуация и да изпълнявя мерките за превенция и биосигурност.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено