Деца гостуваха на горски педагози
09.08.2019
4 села в Шуменско с проблеми във водоподаването
10.08.2019

Разцепление в автомобилния спорт: Ще има ли 50-то юбилейно състезание рали „Стари столици“?

Снимка: shumenonline.bg

Планираният юбилеен 50-годишен старт на най-старото българско рали състезание, което се провежда всяка година в Шумен без прекъсване, рали „Стари столици“ е под въпрос. Рали обаче ще има категорични са работещите по организирането на автомобилната надпревара.

С писмо от 26 юли т. г. новата Автомобилна федерация на България (АФБ) е поискала от председателя на АСК „Стари столици“ Петър Минчев да представи заявление за членство на клуба, в срок до 30 юли т. г. В отговора си Минчев категорично посочва, че клубът, който представлява има лиценз и членува единствено в  Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС).

До разделението се стигнало след като Министерството на младежта и спорта оттеглила доверието си от БФАС, като предоставила лиценз и правата да представляват спортните правомощия на новата федерация АФБ.

Поради факта, че АСК „Стари столици“ не членува в новата федерация и нежеланието им да го направят, Петър Минчев е отправил искане към АФБ да снеме от календара си ралито, на което шуменският клуб е организатор – рали „Стари столици“, както и резултатите от  планинско изкачване „Валери Великов“. В противен случай АСК „Стари столици“ ще търси правата си по съдебен ред, става ясно още от отговора.

Според закона за физическото възпитание и спорта се забранява провеждане на състезания от клубове, които не членуват в определената за легитимна от министъра федерация, а именно Автомобилна федерация на България.

Предвид обстоятелствата, с писмо до кмета на Шумен, Петър Минчев посочва, че АСК „Стари столици“ не е в състояние да организира плануваното за 14-15 септември т. г. мащабно юбилейно рали състезание и моли същото да бъде снето от спортния календар на Община Шумен за тази година.

Българска федерация по автомобилен спорт (БФАС) вече е предприела действия и оспорва по съдебен ред решението на Министерството.

В отговор на случващото се зам.-директорът на АСК „Стари Столици“ Валери Балабанов публикува на сайта на събитието позицията си.

В нея Балабанов посочва, че на официалния сайт на рали „Стари столици“, който е собственост на ТО на СБА в Шумен, ръководството, в лицето на Петър Минчев, нерегламентирано качило съобщение, според което юбилейното рали няма да се състои.

„За мен цялата тази история беше не не само шантаж на 50-тото рали, а след това и саботаж, целящ едно исторически важно мероприятие  в Шумен да не бъде организирано и проведено, единствено заради лична амбиция и персонални интереси“, заявява Балабанов.

Автомобилното състезание е насрочено за 31 август – 1 септември, а негов организатор тази година ще бъде „Бултранс Рали Тийм“ град Велики Преслав, Съюза на българските автомобилисти, Автомобилна федерация на България (АФБ).

Не е ясно дали Общината ще реши да финансира състезанието, въпреки че бюджетът за него бе гласуван  с тази подробност, че сумата е отпусната на АСК „Стари столици“.

Към момента редакцията на shumenonline.bg не успя да открие за коментар председателя на АСК „Стари столици“ Петър Минчев и зам.-директора на рали „Стари столици“.

shumenonline.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено