Опасни горещини в началото на седмицата, в края ще разхлади
12.08.2019
Акция на пътя: КАТ дебне за високи скорости
12.08.2019

ВиК Шумен преговаря за банков кредит, до месец избират строител за пречиствателната станция

Снимка: shumenonline.bg

С две финансови институции – Европейска банка за развитие и Фонд за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ, преговаря ВиК Шумен, за да осигури съфинансирането си при изграждането на пречиствателната станция за питейни води. Финансовото участие от страна на дружеството е в размер на около 17 млн. лв. Това съобщиха за shumenonline.bg от пресцентъра на водното дружество.

В момента тече разглеждане на постъпилите три оферти за избор на изпълнител – „Геострой“ АД, обединение „Кристални води“ и  Строително-предприемачески  Холдинг ЕООД с чуждестранно участие. Фирмата изпълнител, която ще изгради пречиствателната станция за питейни води в Шумен ще бъде избрана до месец.

134 млн. лв. с ДДС е общият размер на инвестицията за бъдещата пречиствателната станция за питейни води и  смяната на довеждащия водопровод за Шуменска област. Цената за довеждащия водопровод от яз. „Тича“ до град Шумен е около 55 млн. лв. без ДДС.

Пречиствателната станция е част от общия проект на ВиК по Оперативната програма „Околна среда“ за подобряване на водната инфраструктура в областта.

Пречиствателната станция за питейни води (ПСПВ) ще бъде с капацитет 450 литра в секунда при нормален режим и 600 при форсиран режим. Ще бъдат изградени Помпена станция (ПС) за пречистени води и заустващ колектор на технологичните отпадъчни води (ТОВ), на база одобрен Работен проект, неразделна част от проекто договора.

Задълженията към строителя са: изграждане на временно строителство и извършване на подготвителни дейности; изпълнение на строителни работи съгласно одобрения проект и програмата за изпълнение на дейностите; изпълнение на част „електро, електро- механично и хидро- механично оборудване” съгласно одобрения проект и програмата за изпълнение на дейностите, включително доставката, изпитването и транспортирането до площадката на всички необходими материали и оборудване и тяхното влагане или монтаж и настройване; пускане в експлоатация на инсталациите и извършването на изпитания.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено