Борисов обещал пари за стадиона в Шумен, показват идейния проект през септември
12.08.2019
Обезщетяват с по 300 лв. всички стопани, дори и тези, скрили прасетата си
12.08.2019

Заради чумата: Извозват добитата дървесина във Върбица при строги мерки

Снимка: СИДП Шумен

„Всички дейности в горите около община Върбица са преустановени, подстъпите към местността „Елешница“, където бе открит разложен труп на заразена с АСЧ дива свиня, са затворени. При организираните мащабни претърсвания на горските територии не са открити други такива“. Това докладва директорът на ДГС Върбица Веселин Нинов по време на днешната Областна епизоотична комисия.

Днешното заседание на Областната епизоотична комисия бе свикано заради установеното огнище на Африканска чума по свинете през миналата седмица, когато бе намерена мъртва дива синя в местността Елешница, на около 10 километра от върбишкото село Бяла река.

Нинов подчерта, че това е основен дърводобивен район на горското стопанство на Върбица. В момента по главния път са складирани над 2 000 куб. м. дървесина и още 3 000 кубика отсечена, но не извозена дървесина, като именно там са основните дърводобивни обекти. На тази територия работят основно и фирмите във Върбица, които снабдяват местното население с дърва в региона.

„Ако се стигне до ограничаване на тези дейности за по-продължително време, икономическата ситуация на стопанството би се влошила“, заяви Нинов и допълни, че могат да контролират и да въведат мерки за биосигурност и цялостна дезинфекция на  МПС-тата и  хората, които влизат в районите, като за целта са изградени дезинфекционни площадки при бариерите, където може да се извършва достъп.

Той призова Областната комисия да разреши  транспортиране на дървесината, като работници няма да влизат в гората, а на по-късен етап и дърводобивната дейност. Областната епизоотична комисия уважи искането на ДГС Върбица и взе решение СИДП да продължи неотложните си дейности в района и определи мерките за дезинфекция на автомобилите и стопанската техника.

Очаква се Министерството на земеделието да определи мерки за биосигурност за отглеждане на прасета в частните дворове, които имат право да гледат животни за собствена консумация. Най-вероятно на стопаните ще бъде разрешено да отгледат до 3 броя прасета за угояване, но при стриктно спазване на мерките, оповести зам.-областният управител Петко Шаренков. За регистрацията на задните дворове също ще има точни указания, които стопаните трябва да изпълнят.

shumenonline.bg

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено