Бързи производства за двама неправоспособни шофьори
12.08.2019
НАП напомня: 1 400 абитуриенти от областта трябва да платят здравните си осигуровки сами
12.08.2019

Откриха новия шадраван пред Съдебна палата

Снимки: shumenonline.bg

Новият шадраван пред Съдебна палата Шумен заработи официално от днес. Разхлаждащата придобивка бе приета от кмета на община Шумен Любомир Христов и част от екипа му.

„Искахме да възстановим шадравана, който е съществувал до 1960 г. Смятам, че се получи, въпреки забележките по време на строителството. Спряхме обекта за известно време, но в крайна сметка резултатът е този, който търсихме“, похвали се пред журналисти кметът Христов.

Той обясни, че първият фонтан в Шумен е  бил изграден през 1896-та година в Градската градина. По-късно пред Съдебната палата е изграден друг шадраван, който през 1960 г.  спрял да съществува. За поддръжката на фоната и зелените площи около него Общината ще търси фирми. Четири видеокамери, които са свързани с  полицията, ще вардят новата придобивка от вандалски прояви.

Площадът пред съда е с нова настилка, пейки, кошчета, лед осветление, обновени тревни и цветни площи, за които е изградено капково напояване.

Водата в шадравана е оборотна, като ще се допълва при изпаряване. Разходите за електричество ще са ясни след един месец. Светлините ще се включват през тъмната част на денонощието и ще се изключват автоматично в сутрешните часове. Водният обект ще работи от 9.00 ч. до 22.00 ч. и ще се управлява чрез мобилен телефон, като има възможност за регулиране на часовете. Гаранционният срок на обекта е две години.

Със средства, отпуснати за обекта пред съда, са подменени плочките и осветлението и пред Дома на армията, който се намира в непосредствена близост.

„Мисля, че фасадата пред Съдебна палата стана приятна и много красива“, каза председателят на шуменския Окръжен съд София Радославова, която присъства на обиколката и благодари на кмета Христов и Министерски съвет.

Шадраванът бе изграден с отпуснати от Министерски съвет средства в размер на 500 хил. лв. проектант на водното съоръжение е архитект Красимир Генов, а изпълнител фирма „Барс“ АД.

shumenonline.bg

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено