Двама пияни изтрезняваха в ареста, единият закусил с 1,36 промила
13.08.2019
Опасно високите температури и приготвянето на зимнина повишават риска от пожари
13.08.2019

Стопани от Марково остават без обезщетение, кметът вписал само себе си като чакащ финансова помощ

Снимка: Pixabay

Петима стопани от шуменското село Марково остават без обезщетение за дезифенкция на задните си дворове, въпреки че стриктно спазили разпоредбите на Централната епизоотична комисия и доброволно изклали прасетата си в указания срок. Затова сигнализират в редакцията на shumenonline.bg жителите на селото, които вече са входирали жалба до кмета на Каспичан Милена Недева.

За създалата се неприятната ситуация хората обвиняват кмета на Марково Банчо Митев, който вписал в списъка за чакащи обезщетение единствено себе си, като посочил, че имал две прасета. Останалите стопани нефигурирали в списъка, се сочи в жалбата им.

„Няма ли инстанция, която да потърси отговорност за безотговорното поведение на кмета на село Марково“, питат в писмото си до Недева ощетените стопани с апел за съдействие от нейна страна.

Всички кметове на населени места трябваше да представят в областната управа, в срок до 9 август, списъци на хората, които доброволно са изклали животните си.

„Никой не казва, че има прасета, всеки си ги крие и единствените прасета, които съм подал в областна управа, са моите три прасета“. Това отговори кметът на село Марково Банчо Митев след като го потърсихме за коментар. Той не можа да се сети за точни дати, но по думите му списъците с декларирани прасета били предадени в областна управа още преди месец.

По думите на Митев стопаните в селото не декларирали, че са изклали прасетата си. Единствените подписи, които положили, били да  удостоверят, че са запознати със заповедта за доброволно умъртвяване, като получили препис от нея.

„Свършихме си работата, така както ни наредиха, тръгнахме да ги уведомяваме и да описваме прасетата. Ние нямаме право да влизаме насила в дворовете на хората. На тези, които се обявяват се слага марка, като след това ги проверяват дали са заклани. Аз не мога да знам кой има прасе и кой не, а и не мога да докажа, дали тези хора са клали прасета или не“,  посочи Митев.

На среща миналата седмица, ветеринарният доктор на селото Златко Златев го попитал защо няма списък. Митев отговорил, че само той е декларирал, че има прасета, но не искал да взима никакви пари, защото селото щяло да се вдигна на бунт, обясни още кметът, който си вписал животните, след като зам.-областният управител Петко Шаренков изразил съмнение, че не може да нямат никакви прасета в селото.

На въпрос дали е споделил с някого съмненията си, че в селото може да има недобросъвестни стопани, които крият прасета, Митев отговори: „Нямам информация някой да не е заклал прасето си“.

В края на разговора си с него кметът сподели за жител на име Никола, за когото си мислел, че ще има проблеми, но в последствие стопанинът умъртвил двете си прасета, който обаче не бил в списъка на чакащи обезщетение, тъй като не бил признал, че гледа животни.

Митев бе категоричен, че в селото не са извършвани никакви проверки от обявените, които щяха да се извършват по график.

След наше запитване от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните уточниха, че до 26 август е срока, в който всички кметове трябва да изготвят списъци със стопани, които са ликвидирали прасетата си доброволно. Списъците ще постъпят при тях след като бъдат утвърдени от областните епизоотични комисии.

На провелото се вчера заседание на областната епизоотична комисия зам.-обласнтият управител Петко Шаренков  съобщи, че всички стопани в Шуменска област, включително и тези, които първоначално скриха прасетата си, но в последствие ги заклаха, ще получат по 300 лв., като средствата са за дезинфекция на задните дворове. Той увери, че обезщетения ще получат  и тези, единадесет задни дворове в община Върбица, които ликвидираха  животните си, въпреки че чумата по свинете дойде дни след това.

Припомняме, че в Шуменска област бяха изклани всички 1163 прасета, преброени официално в задните дворове в 20-километровата санитарна зона около големите свинекомплекси.

shumenonline.bg

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено