Ремонти затварят движението по ул. „Владайско въстание“
16.08.2019
Огнеборци вадиха паднало в шахта теле, гониха и змия в индустриална зона
16.08.2019

Римски монети, съдове и човешки кости откриха археолози по трасето на „Хемус“ край Градище

Снимки: shumenonline.bg

Над 400 римски монети, 25 глинени фигури, фибули с украса, ножица за стригане на овце и пергел за строене на каменни къщи и крепости откриха археолозите от БАН край село Градище, където ще минава новата отсечка на АМ „Хемус“.

„Обектът е многослойно селище от различни епохи. Имаме три основни периода – късна бронзова епоха  от 1 200 до 1 100 години пр. Хр., след това има дълго прекъсване на живот тук, когато през късно римския период се основава голямо селище“, разказва ръководителят на обекта гл. ас. д-р Андрей Аладжов от Националния археологически институт с музей към БАН.

Откритите монети са от дребен номинал, характерни за всички римски селища. Най-ранните са от периода на император Констанций и стигат до император Анастасий. Намерените монети вече са предадени  на Регионалния исторически музей в Шумен, където ще се консервират.

Големият брой на монетите Аладжов си обяснява с извършването на търговия, тъй като в тази част на селището са открити 7-8 пещи обособени за производство, преди всичко на керамични съдове.

Освен тях археолозите открили и фибули – безопасни игли, с които  хората в древността закопчавали наметалата на раменете си. Украсата по тях показвала социалния статус на притежателя си – благородник, цивилен или военен.

Според Аладжов артефактите датират от втората половина на IV-ти век до средата на V-ти век, като по това време районът е бил обитаван от готи. По време на разкопките са открити следи от  т. нар. федератска керамика, характерна за готите, които по това време били федерати на Византийската империя, като охранявали северната й граница.

От този период са отрити и няколко жилища с каменни основи и кирпичени глинобитни стени.

„Следващият период е Средновековния 9-10 век тогава  селището се озовава в хинтерланда на столицата Плиска и за нас беше интересно да разберем какъв е бил бита на хората извън столицата. Той е обикновен, съдим по откритите землянки с размери 3,50 на 3,50 в които са живеели хората. Инвентарът е много беден основно прешлени за вретено,  костени шила и кухненски съдове“, обяснява още Аладжов.

Въпреки бедният живот, който са водели тогава хората мястото било благодатно откъм природогеографски условия. Селището е разположено на южен склон с плодородни земи, богати и на глина, която хората са използвали за строежа на къщите си и за направата на съдовете. Районът е близо до пълноводна река, близо до Шуменското плато, където са добивали каменен и дървен материал.

По време на разкопките археолозите се натъкнали на ужасяваща находка – яма с пет черепа на заклани момиченца на 12-13 годишни възраст, като в момента не могат да кажат категорично дали става дума за обред или е дело на варварско нашествие.

Обектът е дълъг 1 км., а на него работят близо 100 души работници, археолози, художници, геодезисти и консерватори.

„Стремим се да освободим ключовите участъци на трасето, които ще отнемат повече технологично време за изграждане, каквито са бетонните водостоци, помощните пътища и този селскостопански път, който ще минава под моста на магистралата“, уточни Аладжов.

Проучванията на част от обекта ще продължат още два месеца.

shumenonline.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

рисмки монети от втората половина на 4 век

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено