Затварят главния път край Омуртаг заради обърнал се на пътя влекач
16.08.2019
Пуснаха ТОЛ системата експериментално
16.08.2019

Шуменци: Заложници сме в спор между Общината и газовата компания „АресГаз“, искаме газ

Снимки: shumenonline.bg

„Ние сме заложници в спора между Общината и газовата компания „АресГаз“. Оставаме без екологично отопление, а повечето от нас бяха включени в програмата DESIREE. Лично аз щях да получа над 1000 лв. облекчение“. Това каза координаторът на провелия се днес протест на ул. Георги Сава Раковски“ в Шумен  проф. Надка Николова.

До недоволството на живущите се стигна след като 9 от домакинствата,  малко преди да подпишат договорите, получили отказ за газифициране от компанията „АресГаз“, въпреки че са одобрени по програма DESIREE  за безвъзмездно финансиране в размер до 30% от сумата за газифициране. Отказът дошъл след като Общината не се съгласила компанията да извърши надлъжно прокопаване по улицата, защото не възстановявала асфалта качествено, обясниха протестиращите.

В приемния си ден кметът Любомир Христов обещал на живущите, че ако няма друг изход, ще се съгласи да се прокопае трасето по асфалтовата част от пътя, но това така и не случило.

Още по време на протеста от пресцентъра свикаха извънреден брифинг, на който старши специалистът инвеститорски контрол по опазване на културното наследство инж. Матеева заяви следното:

„Отговорът ни до компанията бе, че трасето от 250 м. не ни устройва, тъй като тази улица е единственото звено, което дава достъп до Стария град  и тирпаркинга на „Карлсберг“. Поради тази причина ние не се съгласихме и им предложихме два алтернативни варианта – прокопавания по тротоара или по обходен маршрут – ул. „Дойранци“.

Пред представител на Общината специалистът от газовата компания изказал мнение, че трябвало да се копае на ръка и със сондажи, което не ги устройвало.

До този момент в Община Шумен няма постъпило нито искане за разрешение за строеж, нито искане за разкопаване.

По време на брифинга стана ясно, че още другата седмица, в понеделник от „АресГаз“ ще входират искане за прокопаване по един от предложените от Общината алтернативни варианти.

„По тази улица няма нито една пешеходна пътека, няма маркировка, няма ограничителни табели, учителките от помощното училище не мога да изведат децата, защото няма тротоари“, заяви един от протестиращите по-рано днес.

Живущите там поискаха и благоустрояване, тъй като районът бил предпочитано място за отдих от млади хора и майки с колички, които се придвижвали по пътното платно. Те поставиха и въпроса с високите дървета в чиито клони се заплитали минаващите кабели, както и постоянното преминаване на тежкотоварни автомобили.

Протестиращите бяха подкрепени и от живущите на съседни улици, по които дори нямало асфалт и зимно време се налагало сами да изнасят мъртъвците си.

shumenonline.bg

 

 

 

 

 

 

 

shumenonline.bg

2 Comments

  1. Шуменец каза:

    И в кв. Дивдядово искаме газ, но ,,Арес газ“ нямали интерс заради големите разстояния и повече разходи за прекарването му.

  2. Пенчо Пенев каза:

    И в кв.Дивдядово искаме газ, но,,Арес газ“нямат интерес заради големите разстояния и по големите рзходи за прекарването му и възвращаемостта на инвестицията.Друга причина с която се оправдават е свлачището което вече е укрепено и вече не е пречка.А газ има прекаран до бившия ,,Винпром“по пътя за кв.Дивдядово.Разстоянието от там до началото на квартала е около 1км.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено