Изплащат помощите на стопаните, изклали прасетата си доброволно, след 1-ви септември
21.08.2019
Все повече шуменци с оръжия, 7 123 на отчет в ОДМВР Шумен
21.08.2019

Повече полицаи и стихване на напрежението поискаха кметове от Омуртаг

Снимка: shumenonline.bg

Повече полицейско присъствие и стихване на създалото се напрежение, поискаха кметовете на малките населени места в община Омуртаг по време на провелата се днес среща между институциите. Тя бе свикана по искане на кметовете, а причината за нея бяха протестите след пътния инцидент, при който загина 17 годишен младеж, а друг бе приет с опасност за живота в търговищката болница.

Припомняме, че трагичният инцидент възникна на 15 август в 23.50 на околовръстния път на Омуртаг, при който се сблъскаха два автомобила Голф, управляван от местния лидер на ДПС Халил Басриев и Мини купър, в който се возили 3-те момчета.

„Протестите бяха провокирани от това, че в медиите и фейсбук пространството, излезе разнопосочна информации относно пътния инцидент. Напрежение възникна и в другите населени места в община Омуртаг, а хората са притеснени, как ще протекат плануваните им сватби, кръщенета и други тържества. Поради тази причина свикахме срещата, за да внесем яснота около случая“, посочи председателя на Общинския съвет Омуртаг д-р Метин Исмаил.

Кметът на село Камбурово Юбейдет Исмаилов остро разкритикува ръководството на полицията, затова че не били взети адекватни мерки и се допуснало блокиране на главния път София-Варна.

„Издадена е заповед, с която е сфоримиран  оперативен щаб от ръководни служители на ОДМВР Търговище и РУ Търговище, за  извършване на редица превантивни правооохранителни мерки, които да доведат до предотвратяване на евентуални нарушения на обществения ред“, поясни зам.-директорът на ОДМВР Търговище Мариян Михайлов.

Той припомни фактическата обстановка около възникналия инцидент и информира кметовете за проведените разговори от страна на органите на реда с протестиращите, които проявили разбиране и преустановили протестните действия. Образувани са няколко проверки във връзка с втория протест, на 17 август, на който не са присъствали близки на пострадалите момчета. Михайлов поясни, че при втората вълна на недоволство е било счупено стъкло на сградата на Общината.

„Имам чувството, че някой яхна вълната и трагедията на това семейства“, изрази съмнение кметът на село Камбурово и поиска да разбере има ли дадено разрешително за провеждане на протестни действия.

Кметът на Омуртаг инж. Ешреф Ешрефов бе категоричен, че протестите са незаконни и от общинска администрация няма издадено разрешение за каквито и да било протестни мероприятия. Той изрази предположение, че идеята на бутовете била да се изнесе невярна информация и изказване на неистини пред обществото.

Присъстващите изказаха предположение, че някой е подвел жителите и е организирал протестите в Омуртаг. Те поискаха да разберат и каква е ролята и задълженията на областния управител и попитаха заместника му Панайот Димитров, участието на Митко Стайков „потушаваше или  подклаждаше протестите?“. Според Димитров областният управител е успял да внесе ред и спокойствие в протестната вечер и отдаде спонтанността на емоционалното състояние на близките на пострадалите момчета.

„Същата нощ областният управител реагира, беше на място и нещата уж се успокоиха. На следващия ден протестът вече не беше спонтанен, според мен, а хората ме питаха защо не е дошъл втората вечер“, каза депутатът от ДПС Танер Али.

„Ние се славим със своята толерантност между етносите и с това, че си помагаме. Никога не сме допускали напрежение“, изтъкна Танер Али.

Поради фактическата и правна сложност съдебното производство е разпределено за продължаване на работата в следствен отдел към Окръжна прокуратура Търговище. Михайлов подчерта, че всеки, който има информация и смята, че би допринесъл за  разкриване на обективната истина по досъдебното производство, може да се обърне към разследващите органи и да бъде разпита.

Всички кметове изказаха съболезнования към почерненото семейство на загиналото момче.

shumenonline.bg

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено