Затварят ул. „Съединение“ заради кастрене на дървета
21.08.2019
Улици в Шумен без ток на 22 август, нарушения и в няколко села
22.08.2019

Само от една обществена чешма водата става за пиене

Снимка: Pixabay

Водата само от една обществена чешма отговаря на всички изследвани показали, тази по пътя за кв. Дивдядово. Това съобщават от Регионалната здравна инспекция в Шумен.

При извършеното пробонабиране през месец август 2019 г. и проведения лабораторен контрол на водата от тринадесет местни водоизточника са регистрирани резултати, които сочат отклонения по микробиологични показатели на водата от чешмите до к-с „Кьошковете”; по пътя за Паметник „Създатели на българската държава”; в местност „Бабешкия мост“, кв. „Боян Българанов“; в кв. Дивдядово, ул. „Изворна“ до комплекс „Бохеми“; в кв. Дивдядово, ул. „Поройна“; на кръстовището на ул. „Тетово“ и ул. „Васил Левски“ (срещу Томбул джамия), от чешма № 1 по пътя за село Лозево; чешма № 2 по пътя за село Лозево; чешма „Баба Конда“ в село Салманово и от чешмата на разклона за село Кочово по пътя от село Лозево за село Новосел. Водата от тези чешми не следва да се ползва за пиене, категорични са здравните инспектори.

Водата от чешма „Баба Пикла“ в село Салманово е с отклонения по микробиологични показатели и с наднормено съдържание на нитрати. Измерената  стойност за нитрати е 90 мг/л, при максимално допустима 50 мг/л. Водата от тази чешма не следва да се ползва за пиене. Тази от чешмата на ул. „Янко Сакъзов” е с наднормено съдържание на нитрати. Измерената  стойност за нитрати е 58 мг/л, при максимално допустима 50 мг/л. Водата от тази чешма да не се ползва за пиене от малки деца.

Получените резултати отразяват моментното състояние на водата от местните водоизточници. Качествата на водата от тях зависят изцяло от метеорологичните условия, тъй като не се извършва допълнителна обработка (дезинфекция).

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено