Горските конфискуваха дърва за огрев и моторен трион
11.09.2019
Шофьор заспа на волана и рани колега
11.09.2019

Площадка за опасни отпадъци вече и в Шумен

Снимки: shumenonline.bg

Център за безвъзмездно събиране и съхраняване на опасни битови отпадъци от населението заработи от днес. Всеки гражданин може да занесе опасните си отпадъци на площадката, която се намира след кв. „Тракия“, последната отбивка в ляво по пътя за Варна. Три мобилни екипа ще обслужват града и останалите 7 общини от регионалното сдружение за управление на отпадъците. Това съобщиха днес пред журналисти зам.-кметът по строителство и екология инж. Боян Тодоров и Живка Атанасова, гл. специалист „Екология“ в Община Шумен.

Видовете отпадъци, които могат да бъдат предавани са лакови бояджийски материали, негодни перилни и почистващи препарати, киселини, препарати за растителна защита спирачни антифризни течности, лекарства с изтекъл срок на годност, живачни течности, акумулатори и батерии, моторни и смазочни масла както и продукти свързани с грижите за домашни любимци и др.

Депото ще бъде обслужвано от 4 служители и 3 шофьори, които вече са преминали необходимото обучение за работа с опасни отпадъци.

Капацитетът на площадката е 35 хил. тона годишно, обособени са няколко зони – контейнери, паркинг за автомобили за гражданите, зона за съхранение на опасните отпадъци и мобилния пункт, който е оборудван със съдове за всички видове отпадъци.

След предаването им отпадъците ще бъдат извозвани и предавани на фирми за обезвреждане, като разходите по обезвреждане на опасните отпадъци ще са от такса битови отпадъци.

Община Шумен е една от първите общини, която вече разполага с такава площадка. Центърът за събиране и съхраняване на опасни отпадъци се реализира по проект „Пилотни модели за екологосъобразно събиране и временно съхраняване на опасни битови отпадъци“ по Българо-швейцарската програма за сътрудничество“ на територията на общината, като срокът за проектиране и изграждане е 2014 – 2019 г.

Финансирането е в размер на над 1 845 000 лв. и включва: 972 389 лв. за строителство, 464 000 лв. оборудване, 409 640 лв. за мобилни събирателни пунктове.

Работното време на площадката е:

Понеделник: 8:30 – 13:00 и 13:30 – 17:00 часа

От вторник до петък: 8:30 – 13:00 и 13:30 – 18:00 часа

Събота: 9:00- 13:00 часа

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено