Шофьор заспа на волана и рани колега
11.09.2019
Еколози и доброволци запретват ръкави – чистят язовир „Тича“ в кампанията „Да изчистим България заедно“
11.09.2019

По-малко първолаци през новата учебна година

8 360 са учениците от общината, които тази година ще посрещнат новата учебна година. Те ще се обучават в 19-те общински училища на територията на общината. Първият звънец ще бие за 714 първокласници, които в сравнение с миналата година са с 35 по-малко. Това съобщи днес пред журналисти Найден Косев, зам.-кметът по образование и култура в община Шумен.

„По данни на ГРАО родените през 2012 г. деца и подлежат на обучение в първи клас са 1001 на брой, като само 714 от тях регистрирани в системата за прием, като останалите са предпочели да живеят в други населени места“, поясни Косев.

По думите му са обхванати всички деца, които трябва да постъпят в първи клас и няма деца извън системата за прием. Запазва се броят на маломерните паралелки – 23 на брой.

За всички училища по селата е осигурено целодневно обучение от 1-ви до 7-ми клас. Целодневна организация за всички ученици са осигурили две от училищата в Шумен – СУ „Васил Левски“ и СУ „Панайот Волов“, като в останалите с преимущество са учениците в начален етап.

349 са пътуващите ученици, които ще пътуват към средищните училища в селата и гимназиите в града. За тях общината е осигурила 10 на брой автобуса.

Плановите текущи ремонти в училищата са в размер 154 хил. лв.

2 850 деца са приетите деца за тази година в общо 28 детски градини, като 16 от тях са в града и 12 по селата. В сравнение с изминалата учебна година броят на децата е намалял с 53.

Текущи ремонти са извършени в 20 детски градини, като стойността на дейностите е  250 хил. лв.

Общо 40 здравни кабинета ще обслужват училищата и детските градини на територията на общината. Във всички училища са с осигурена жива охрана и видеонаблюдение.

shumenonline.bg

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *