Военно окръжие Шумен приема документи за матроси
12.09.2019
Добромир Драев се хвърля в битката за Шумен, 1 500 души му дадоха мандат
12.09.2019

Шуменската пожарна посреща професионалния си празник с липса на висшисти

Липсата на кадри с висше образование е най-големият проблем пред структурите на пожарната в Шуменско. Това съобщи днес пред журналисти в навечерието на професионалния празник на пожарникарите, 14 септември, шефът на огнеборците в областта комисар Иван Иванов.

„Недокомплектът ни за служители изпълнителски състав, държавни служители с висше образование по направление „Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност“, е 30%, като брой това са 6 души. Ако не намерим начин да попълним редиците си през 2022 г. ще нарасне с 60%“, посочи комисар Иванов.

След 4 години чакане вече е обявен конкурс за едва двама души.

Огнеборците изпращат изключително тежка година, съпътствана с голям брой пожари в сухи треви и тревна растителност, като в пиковите моменти достигнали по 28 едновременни пожара на ден.

Средно на ден шуменските огнеборци гасят по около 8 пожара, като само за миналата седмица са регистрирани 49 пожара в сухи треви.

„През годината показахме изключително високи резултати на провелите се републикански състезания на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“. В к. к. Албена отборът на  IX ОУ „Панайот Волов“ се класира на призовото второ място. А на световното първенство на младежките противопожарни отряди в Швейцария се класирахме четвърти от общо 29 отбора, като такова постижение не сме имали от 1994 г.“, похвали се комисар Иванов.

Общо 44 пожарникари от област Шумен са получили награди за проявен висок професионализъм при изпълнение на служебните си задължения.

Според вътрешното класиране на Районните служби в областта с най-високи резултатите са шуменските пожарникари, следвани от новопазарските, след тях са Смядово, Каолиново, Велики Преслав и Върбица.

Приоритетните задачи, които стоят пред Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шумен към настоящия момент са доразвиване и обучение на доброволни формирования, както и качествена превенция и обучение на населението с цел защита от природни бедствия. На територията на област Шумен в процес на изграждане е един от шестте областни учебни центъра за обучение на населението за действия при природни бедствия. До момента са обучени 160 ученици и 260 пенсионери.

От началото на годината досега пожарникарите са реагирали на 994 произшествия от тях 647 са пожарите и 290 технически помощи. 11 са пожарите в горския фонд, където са унищожени 600 дка, като 90 дка от тях са изгоряла гора.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено