Временна организация на движението заради „Шумен бяга“
12.09.2019
Местят Социалния патронаж в обновеното СУ „Трайко Симеонов“
12.09.2019

Шуменският театър посреща 164-я си сезон с нови заглавия и попълнения в състава

С 10 нови заглавия и попълнения в актьорската трупа започва 164-я си сезона ДКТ „Васил Друмев“. Това обяви днес на пресконференция директорът на театъра Димитър Димитров.

„Ако някой ви каже, че театърът замира не му вярвайте. Имаме активен театър, който предлага богат и разнообразен афиш. По наши изчисления от общо 180 активни дни са изиграни 177 представления, което означава, че почти всеки ден се е играло по едно представление“, похвали се Димитров.

През новия сезон към трупата на шуменския театър ще се присъединят младите актьори Кристина, Константинова, Любомира Стефанова, Тюркян Алиева и Цветан Пейчев.

Своето традиционно шествие театърът ще направи на 16 септември, което е с начален час 18.30 ч. Дефилето ще тръгне от пл. „Кристал“ ще премине по централната част на града и ще завърши пред сградата на ДКТ „Васил Друмев“, където ще бъде запален  театралният огън и ще бъде издигната хоругвата на театъра.

Ден преди откриването на новия театрален сезон, на 15 септември, на сцената на театъра ще бъде представена премиерата на авторския спектакъл „Жълтата червена шапчица“ от  Съби Събев с основа различни произведения на Джани Родари.

На 14 октомври ще бъде премиерата на „Кафене весела България“ – авторски проект на режисьора Максима Боева и Любомир Калаксъзов по произведения на Алеко Константинов.

На 29 октомври следва премиерата на „Кризисен център“ от Михаил Казаков. Проектът ще се продуцира от шуменския театър с изцяло външни актьори, продуцирано от шуменския театър.

През октомври ще продължат репетициите на текста „Две“ на Таня Шахова за поетесите Дора Габе и Елисавета Багряна. С този проект ще бъдат отбелязани юбилеите на актрисите Стефани Лечева и Марияна Бранкованова.

През ноември ще започнат репетициите на драматизацията „Осъдени души“ от Бойко Илиев и реализацията на временно прекратения проект „последната нощ на Сократ“ от Стефан Цанев. По същото време Валери Пърликов ще започне репетиции на авторската сценична акция „Шепот“. За повечето от предстоящите заглавия ще бъде обявен кастинг за подбор на актьори.

В момента се водят преговори с чуждестранни режисьори, които ще реализират свои продукции на сцената на шуменския театър.

През изминалия творчески сезона бяха реализирани 11 заглавия, от тях 2 с чуждестранни гост режисьори, 2 заглавия с български гост режисьори  и 6 дебюта.

Общо 177 са изиграните представления от началото на 2019 до средата на юли, пред 20 144 зрители, като амбицията на театъра е те да се увеличат през новия сезон. Театърът завършва 163 си сезон  с редица колективни и индивидуални отличия.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено