На Арената: Закопчаха шуменец по време на сделка с наркотици
17.01.2020
Министерството реши: До 3 прасета в задния двор и до 200 във фамилна ферма
17.01.2020

Заваряват хранителния водопровод в местността „Сусурлука“

Снимки: shumenonline.bg

В момента екипи на ВиК заваряват тръбата на хранителен водпровод в местността „Сусусрлука“ до кв. „Дивдядово“. Именно тази авария се оказа най-тежката и трудна за отстраняване по време на мащабната акция, която започна преждевременно късно вечерта на 15 януари, два дни преди обявената дата.

„Подготвихме тръбата за заварката. Муфата ще бъде свалена долу, след което нагрята и залепена със пвц тръбата. В другия край свързващият елемент ще се свърже с металната тръба посредством болтови съединения“, обясни шефът на ВиК Шумен Илиян Илиев.

Резервната част дошла от Германия. Техниката, за залепване на муфата, Илиев успял да уговори от частна софийска фирма, която оказа безвъзмездна помощ.

По настояване на Илиев на място пристигна главният геолог на Варна, който извърши оглед на района, заради съменения за активизиране на стари свлачищни процеси. По време на ремонтните дейности ВиК експертите забелязали, че тръбата се изместила.

„Аварията е възникнала под укрепената част на регистрираното свлачище. Това, което виждам не ми говори за активизиране на старо свлачище и възникване на ново. Проблемът вероятно е свързан с оновите върху, която е положен водопровода“. Това каза пред shumenonline.bg инж. Живка Йорданова от Геозащита град Варна.

Шефът на шуменското дружество заяви, че ще наблюдават тръбата.

Междувременно ремонтите край село Хан Крум са на приключване. Вече са отстранени авариите до жп линията и на входа селото.

В предиобедните часове аварийни екипи работеха по друга авария до край селото.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено