Меломан спа в ареста, отнесе два акта
20.01.2020
ВКС потвърди присъдата на бившия шеф на Напоителни системи Шумен
20.01.2020

Държавата дава пари за нов водопровод на Шумен

Министерството на околната среда и водите има  готовност да отпусне 100 млн. лв. на Шумен за изграждане на нов довеждащ водопровод и пречиствателна станция. Това съобщи днес пред журналисти на извънреден брифинг кметът на Шумен Любомир Христов. Средставата били обещани от новия екоминистър Емил Димитров, който тези дни посетил града ни по покана на градоначалника.

„Парите за подмяна на довеждащия водопровод са осигурени и ще бъдат отпуснати до края на тази година. От нас се изисква да имаме проект и подготвена обществена поръчка“, поясни кметът Христов.

Новият министър поискал ВиК Шумен и ВиК Търговище да изготвят анализ за реалното състояние на довеждащия водпровод и затова как могат да бъдат възтсановени алтернативните 7 на брой водоизточници на Шумен. В анализа дружеството трябва да посочи и необходимите средства и разходи за възстановяването им. По настояване на кмета докладът трябва да бъде готов до петък тази седмица, след което ще бъде представен в Министерски съвет, МОСВ и МРРБ.

„Представим ли анализа тримата кметове, съвместно с управителите на двете ВиК-ата и председателите на Асоциациите, ще настояваме пред държавата подмяната на водопровода да започне възможно най-бързо“, подчерта кметът.

„Средствата са по европейската Оперативна програма Околна среда и предстои договорът да бъде подписан до две седмици, след което ще бъде изработена обществената поръчка“, поясни областният управител на Шумен проф. Стефан Желев.

Строителството на водопровода ще отнеме около 2 години, след отпускането на парите. Едно от условията е алтернативните водоизтоичници да бъдат възстановени.

„Водоизточниците, с които бихме могли да разполагаме, са дълбоките сондажи в Мътница, откъдето бихме могли да получим воден ресурс в рамките на 1/3 от необходимия капацитет за водоснабдяването на град Шумен и околните села“, каза инж. Галин Ганчев от ВиК, който бе категоричен, че те не биха били достатъчни, ако не бъдат изградени нови. Проучвания на водоизточниците от страна на дружеството били невъзможни, тъй като ВиК не разполагало с геолози.

По думите му авариите по амортизиралия водопровод ще зачестят, докато не бъде взето кардинално решение.

Според областния управител тежкото финансово състояние на дружеството ще бъде оздравено след създаването на ВиК Холдинга, който ще доведе до повишаване капитала на държава.

По време на срещата кметът Христов потърси отговор на въпроса защо мрежата на ВиК не е районирана, за да не се налага спиране на водата за целия град, при авария в някой от кварталите.

Общо 33 аварии по трасето на довждащия водопровод от язовир „Тича“ до Шумен, Велики Преслав и Търговище са отстранили екипите на двете дружества по време на мащабната акция. Проблемните участъци бяха в местността „Сусурлука“ край квартал „Дивдядово“, на разклона за село Хан Крум, зелищата на Велики Преслав и Миланово и Боаза.

„Където имахме възможност отстранявахме тези аварии, при които можеше да се работи под налягане. От началото на този месец, до деня преди акцията, бяха отстранени 10 аварии“, отчете главният инженер на ВиК дружеството Тодор Стоев.

По време на ремонтните дейности са били отстранени и появилите се в последствие аварии. По думите мна инж. Стоев от месец сепевмри до средата на януари т. г. екипите на ВиК ежедневно обхождали трасето.

Кметът Христов поиска от предсатвителите на дружеството да излъчат група, която непрекъснато да обхожда трасето, да следи състоянието на тръбата и превантивно да остранява аварии, както и да се осигури достъп до трасето с цел по-бързо отстраняване на възникналите аварии.

До три месеца ще стане ясно, който ще  строи пречиствателната станция в Шумен. Припомняме, че в момента тече процедура за избор на изпълнител.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено