Предложените промени в Застрахователния кодекс въвеждат лимит за част от обезщетенията при смърт вследствие на катастрофа. Вносител е председателят на бюджетната комисия от ГЕРБ Менда Стоянова. реакцията на премиера Бойко Борисов – текстовете да не се гласуват преди да бъдат широко обсъдени.

Новото проектопредложение предвиждат лимит на обезщетенията за причинени страдания на близките на загинали при катастрофи. Заложеното максималното обезщетение за неимуществени вреди на най-близките  е 20 хиляди лева, а за братя и сестри до 15 хиляди лева. Предложенията идват, след като ВАС  разшири кръга на лицата, които имат право на обезщетения след смърт на пътя.

В отговор застрахователите предупредиха, че без въвеждането на лимит за обезщетенията, задължителната  „Гражданска отговорност“ ще стигне до 800 лева, която на практика е непосилна за повечето българи и ще увеличи колите без застраховка на пътя.

Към днешна дата средният размер на обезщетенията за неимуществени вреди, които се присъждат е 95 хиляди лева. С предложените лимити сумата се намалява близо 5 пъти.

Според Асоциацията на застрахователите предлаганият лимит е само на обезщетенията за болки и страдания, но не и за материалните щети. Решението според Асоциацията на пострадалите при катастрофи, е да се въведат по-скъпи застраховки за нарушителите на пътя.