4 000 кубика дърва за огрев ще осигури ДГС Нови пазар
12.11.2018
КФН: Защо малусът достига до 400%, а бонусът само до 25%?
12.11.2018

За 10-ти път Шумен става център на международната състезателна информатика

Снимка: shumenonline.bg

Близо 600 състезатели, треньори и гости от 9 държави в света ще посрещне 10-тото издание на Международния есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“ , който ще се проведе в Шумен от 21 до 25 ноември т. г. Това съобщи днес на пресконференция инициаторът на турнира Бисерка Йовчева.

Заявки за участие са подали 187 състезатели от Русия, Полша и Румъния, които заедно с България са в топ 5 на най-добрите в света.

„Тази година имаме рекорден брой участници. Смело мога да кажа, че по брой участници, този турнир може да се мери единствено с Международната олимпиада по информатика. Очертава се една много силна конкуренция“, каза още Бисерка Йовчева.

Шуменската школа по състезателна информатика за ученици ще се представи с два отбора. Старши отбор в състав: Йордан Димитров, Виктор Върбанов, Иван Смиленов, Ферид Исмаилов и младши отбор: Михаил Василев, Едис Хакъ, Ростислав Стоянов и Кристиян Козарев – възпитаници на Профилираната природо-математическа гимназия „Нанчо Попович“ в Шумен.

Йовчева уточни, че турнирът е единственото международно състезание по информатика, което се провежда в две възрастови групи – младежка ( за ученици до 15 години и половина) и старша до 20 години ( за ученици в гимназиална степен в средните училища).

Двата състезателни дни са 23 и 24 ноември от 9.00 до 14.00 часа в Корпус 3 на Шуменския университет. В последния ден на турнира паралелно с международния турнир, ще се проведе и Националният есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“.

Изненадата на турнира тази година е уоркшоп, посветен на методиката на обучението на деца с върхови постижения в информатиката. Уоркшопът е по предложение на колегите им от Молдова и ще се проведе по време на турнира. На него се очаква да присъстват високопоставени гости на ниво зам.-министър от различни държави.

Тази година има заявено участие от три нови държави Армения Азербайджан и Швейцария. Официалният език на турнира е английски. Екипът, който съставя задачите, е български, чиито ръководител е Емил Келеведжиев, съобщи още подробности около турнира Йовчева.

Официалното закриване и награждаване на турнира е на 24 ноември от 19.30 часа в зала „Проф. Венета Вичева“.

Традиционно Община Шумен е домакин на турнира, като  тази година основен организатор  е Шуменският университет с подкрепата на Школа А&Б“, под патронажа на кмета на града Любомир Христов

Шуменският университет ще осигури около 230 компютъра  за нуждите на турнира. В организацията се включва и Школа „ с целия си ресурс от техника, преподаватели и служители.

Община Шумен е отделила сумата от 7 000 лв. за турнира, останалите средства са осигурени от местния бизнес, като тази година сумата надхвърля 25 000 лв. Наградите са във вид на медали и грамоти.

За участниците в турнира Община Шумен е осигурила и екскурзия до НИАР „Мадара“.

shumenonline.bg

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено