Салами на магистрала „Хемус“ посока Варна затрудняват движението
31.01.2019
Млади шуменски огнеборци с награда от „Спортна асоциация МВР“
31.01.2019

Без драстично увеличение на данъците за масовите автомобили

След остри изказвания и разгорещен дебат Общински съвет Шумен прие по-нисък данък за автомобилите от три категории. Добромир Драев общински съветник от групата „За Шумен“ предложи масовите автомобили да не се товарят с драстично увеличение и да бъде приет минимума, който предвижда закона за местните данъци и такси.

Така за автомобили до 55 kW остава първоначалното предложение от 0,50 лв. за 1 киловат. За колите между  55 kW и 74 kW съветниците решиха 0,65 лв. за киловат час. Автомобилите от 74 kW до 110 kW ще заплащат  1,35 лв. за киловат. Тези  от 110 kW до 150 kW – 1,50 лв. за киловат. Налогът за мощните коли е както следва от 150 до 245 kW, и над 245 kW съответно 2 лв., и 2,50 лв. за киловат.

Съветниците приеха от тази година товарните автомобили до 3,5 т. да се приравнят към леките автомобили, съответно налогът им ще се определя от двата компонента – екологичен и имуществен, които ще се вписват в данъчната декларация.  Илияна Симеонова, началник отдел „Местни данъци и такса битови отпадъци“ в Община Шумен разясни, че предвиденото увеличение е по закон. Общо 2 032 автомобила в община Шумен подлежат на предеклариране през тази година. До собствениците на тези автомобили ще бъдат изпратени съобщения, че трябва да се явят в Общината, за да предекларират автомобилите си.

shumenonline.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *