Читателите пишат: С винетка съм, ама за ремарке
04.05.2019
Медали за бойците на Шумен от Държавното по кикбокс
05.05.2019

Ловят бракониери с термокамера по язовир „Тича“

Снимки: ЦРОО клон "Тича"

Група от 20 доброволци от Велики Преслав и Шумен “ към Централна Рибно-Опазваща Организация  сложиха край на своеволията по язовир „Тича“.  Проверките на водоема стартирали веднага след създаването на местния клон „Тича“, когато на 29 април от водите на язовира са извадени първите бракониерски мрежи. Рибата е освободена и върната във водата. Това съобщи за shumenonline.bg учредителя на шуменския клон Стефан Гочев.

При последващата среднощна акция, през нощта срещу 1 май, момчетата забелязали  „самотен“ лодкар във водите на язовира. При извършената проверка в лодката са открити следи от хайвер, но предметът на престъплението – мрежи – не са открити. Със съдействието на полицията на лодкаря е съставен акт по ЗБЛД. Проверен е и периметъра около язовира, в който я забелязана лодката, мрежи не са открити.

„Язовир „Тича“ се охранява трудно, защото има много ръкави. Самите нарушители пък имат отцепки, подават си сигнали  с фенери от едното село към другото. Не могат да избягат от нас, хващаме ги, освен това вече имаме темрокамера и лодки със сонари“, каза  Боян Ганчев, който е доброволец в групата.

Проверките продължават и в следващите дни. Открити са 4 броя хрилни мрежи. Същите са извадени, а уловената риба отново освободена и върната във водата.

„Вече седмица охраняваме язовира. Едни бягат, други си хвърлят мрежите без да ги разпънат, за да не бъдат заловени, трети безцелно през нощта се разхождат във водите. Има и такива, които бягат през нивите понеже не можаха да стигнат до брега. Бракониери, хора с вили и търмъци без работа стягайте се тази седмица. Вече знаете че не спим“, обърна се към нарушителите Боян.

ЦРОО язовир Тича изказва благодарност на служителите на ИАРА за доброто взаимодействие. Групата благодари и на  Минчо Минчев за оказаната безвъзмездна фонсова подкрепа изразяваща се в талони за гориво, както и на  Сунай Събриев от Русе, който подпомогнал на доброволците, осигурявайки им прожектори.

До 31 май е наложена пълна забра за риболов, тъй като в момента рибата хвърля хайвера си.

shumenonline.bg

 

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. Naglec каза:

    Ха-бивш мрежар в групата на ЦРОО-Тича!!!ДОБРОВОЛЕЦ!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено