Пет призови места за Шумен от XI-тия Национален мажоретен фестивал „Мадарски конник” (снимки и видео)
12.05.2019
Облачна и дъждовна седмица
13.05.2019

ППМГ „Нанчо Попович“ Шумен е ученически шампион на България по баскетбол

Снимка: Баскетболен клуб Шумен

ППМГ „Нанчо Попович“ Шумен е новият шампион на България по баскетбол за ученици 11-12 клас. Във финала на ученическото първенство, което се проведе от 9 до 12 май в Шумен, възпитаниците на природо-математическата гимназия от нашия град победиха връстниците си от ПГПЧЕ „Алеко Константинов“ Правец със 76:61 и заслужено се окичиха със златните медали. Трети остана отборът на ПГ „Васил Левски“ Ямбол, който срази със 106:71 отборът на Първа езикова гимназия Варна в мача за бронзовите медали.

След края на срещата зрителите в залата станаха свидетели на зрелищно награждаване. Четирите отбора, които участваха във финалите през днешния ден бяха наградени с купи, медали и грамоти. Бяха раздадени и индивидуалните награди. Най-полезен състезател на турнира и носител на наградата на Кмета на Шумен стана Виктор Серафимов от ППМГ. Той получи като награда топката от Мача на звездите, който се проведе преди две седмици именно в Шумен. За най-проспериращ състезател бе избран Александър Стойков от ПЕГ Варна. Най-добрият реализатор на турнира пък стана Александър Матушев от ПГ Ямбол.

Успехът на ППМГ „Нанчо Попович“ не е случаен. Дълги години, под ръководството на доскорошния директор на училището – Ваньо Георгиев (също така доскорошен председател на БК Шумен), баскетболният отбор на ППМГ завоюваше медали от училищните първенства по баскетбол, а през 2017 спечели и републиканската титла при 8-10 клас. Сегашното ръководство на природо-математическа гимназия в лицето на директора – Вилиола Любенова продължи традицията да подкрепя развитието на баскетболния отбор. Огромен принос за успеха има и екипът от учители по физическо възпитание и спорт, които помогнаха в изграждането на този отбор и доброто му представяне на всички досегашни първенства. Безспорен принос има и БК Шумен, чиито възпитаници са в основата на шампионския отбор!

По-голямата част от играчите на ППМГ „Нанчо Попович“ тази година са абитуриенти и тази титла идва в един от най-подходящите моменти, точно преди абитуриентския бал и завършване на училище. Преди това те ще имат още едно голямо изпитание – ще представят БК Шумен и нашия град във финалите на републиканското първенство по баскетбол за юноши, което ще се проведе между 14 и 18 май в София.

Организатори на турнира са Ученически спортен клуб „Хан Крум“ град Шумен, член на БАСУ с ръководител Валентин Савчев, Българска асоциация спорт за учащи (БАСУ), Министерство на образованието (МОН), Министерство на Младежта и спорта (ММС) и разбира се Община Шумен, без която това уникално за града ни събитие не би било възможно.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено