Би последният звънец за випуск 2019 (снимки и видео)
15.05.2019
Остава облачно и дъждовно
16.05.2019

Онкологичният център в Шумен купува трети линеен ускорител

Онкологичният център в Шумен ще закупи нов линеен ускорител за Клиниката си по лъчетерапия. Сумата за новата техника ще е от порядъка на 8 млн. лв. Това съобщи днес управителят на лечебното заведение д-р Сотир Караниколов пред общинските съветници от постоянните комисии -здравна, бюджетна и  икономическа, по време на изнесеното съдебно заседание, което се състоя в залата на Комплексния онкологичен център.

„Постигнали сме високо технологично ниво, което трябва да поддържаме непрекъснато, тъй като медицинските апаратури остаряват и се амортизират, поради голямото натоварване. Средният срок за тяхната експлоатация е 10 години. В момента разполагаме с два линейни ускорителя, които вече 5 години експлоатираме. За да гарантираме дейността на онкоцентъра планираме да закупим нов ускорител, а в следващите години и да подменим рентгените с дигитални“, поясни д-р Караниколов.

До края на годината двата ускорителя трябва да преминат на задължителен софтуерен ъпдейт, за което лечебното заведение ще трябва да заплати 1,200 млн. лв.

Половината от нужната сума за новия линеен ускорител ръководството ще осигури от собствени приходи, а останалите ще търси от външни източници, като ще разчита и на принципала на КОЦ – община Шумен.

През последната година пациентите са нараснали двойно. Годишно в онкологичения център се лекуват около 5 600 пациенти.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено