Полина Методиева се изправя срещу Надя Милиянчевич
09.06.2019
Блъснаха моторист на изхода на град Велики Преслав
09.06.2019

Шуменецът Тихомир Радев пое към приключението по Дунав

Снимки: shumenonline.bg

Приятели, колеги, близки и роднини се събраха днес пред „Арена Шумен“, за да изпратят Тихомир Радев в начинанието му да преодолее маршрут от 2 500 км. от изворите на река Дунав, град Инглощад в Германия,  до Черно море.

Снимки: shumenonline.bg

Приключението по Дунав е литературна пътека по история на Жул Верн от романа му „Дунавският лодкар“.

В екстремното си начинание шуменският полицай Тишо ще се опита  да преповтори сюжета от романа в режим на оцеляване. Той ще се изхранва само от това риболов това, което му предоставят бреговете на реката, и с помощта на хората, които ще среща по поречието на реката.

Менюто му ще бъде съобразено със съответното законодателство на държавите, през които ще преминава – коприва, охлюви, змии и жаби. Тишо заяви, че не се притеснява от глада. За да осъществи начинанието си му била необходима сериозна подготовка както физическа, за самото гребане, така и хранителна, за да намали до минимум шока, с който организмът му ще се сблъска.

„Посланието ми е към младите да следват мечтите си, да ги превръщат в цели, които да постигат. Искам да ги провокирам да четат книги, да откриват приключенията в тях и да ги превръщат в реалност“, се обърна към младите хора Тишо преди да потегли към приключението.

по

Като подарък Тишо получи икона на Свети Николай Чудотворец, която ще носи до сърцето по време на приключението.

Със сълзи в очите, под звуците на „Моя страна, моя България“, приятели и родини си пожелаха да го посрещнат жив и здрав.

„Нашата общност винаги се е славела с това, че е излъчвала личности, които са прокарвали безценни пътеки в нейната история. Нашият град, наред с други имена в историята си, днес запечатва името на Тихомир Радев, решил да предприеме едно изключително, ние го наричаме екстремно, но то е опасно, предизвикателно и изключително голямо събитие, което ще прослави името на града ни. преодолявай трудностите с упоритост и себеотрицание“. С тези думи зам.-кметът Найден Косев му пожела попътен вятър и на добър път.

За да премине приключението безопасно и благополучно, отец Пламен отслужи водосвет.

Тихомир Радев ще премине през Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, България и Румъния.

Тихомир Радев се занимава с водни спортове от 15 години. Подготовката за пътешествието започнала преди две години. Променил хранителния си режим, почнал да се храни веднъж дневно, за да подготви организма си. Проучил всички препятствията по реката – общо 19 шлюзове, водосбори и електроцентрали, които ще преодолее. Другите рискови моменти, пред които ще е изправен Тихомир, е разминаването с кораби. По време на плаването авантюристът ще носи само най необходимото със себе си – медикаменти, газов котлон и пари, с които ще си купува само вода, тъй като няма как да пречисти водата от реката заради химическите примеси в нея, обяснява Тихомир.

По изискване на международното законодателство за плаване, на носа на каяка ще се развява флага на държавата през, която преминава, а в задната част ще бъдат знамената на Община Шумен и Република България. При контакт с местните жители с помощта на специално изработени диплянки на немски и английски език Тихомир ще разказва за приключението, в което участва.

Екстремното гребане се осъществява с подкрепата на местния бизнес и Община Шумен.

shumenonline.bg

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *