Хванаха напушен с канабис шофьор
12.06.2019
Германчета нагостиха Тишо
12.06.2019

Иван Ламбов: Ще търсим политически лостове, за да повлияем на ВиК

„За съжаление няма никакво значение как ще гласува нашият представител, когото ще упълномощим, защото държавата е мажоритарен собственик, а ние имаме само 23% участие. Решенията ще бъдат взети по начина, по който реши държавата. Ако не можем да повлияем с дадените ни механизми от Търговския закон ще търсим политически лостове“. Това заяви днес по време на заседание на Постоянната Комисия по икономическа политика председателя й Иван Ламбов.

Ламбов изрази надежда, че все пак новия управител на ВиК дружество Илиян Илиев ще ги уважи и ще се отзове на поканата им да присъства на извънредната сесия, която ще се проведе утре. Очаква се по време на заседанието Илиев да отговори на редица наболели въпроси, на които съветниците искат отговори.

„Дадохме му достатъчно време да се запознае в дълбочина с проблемите на дружеството, но в каква степен е успял да навлезе към днешната дата ще разберем утре“, подчерта Ламбов.

До този момент няма потвърждение от страна на Илиев, че е приел поканата им.

Венцислав Венков от групата на БСП посочи, че не могат да го задължат да дойде, но доброто възпитание изисква се пак той да ги удостои с внимание.

По време на заседанието Валентин Велев от АБВ запозна колегите си с въпроси, които гражданите отправили към него и попита необходимо ли е да се инвестира в пречиствателна станция, след като дневната норма за вода на човек е 120 лв., от които само 10 лв. са за питейни нужди, а останалите за битови. Гражданите изказали притеснения, че цената на водата може да скочи в размери, които на този етап никой не може да каже. Велев посочи, че няма европейска държава,  в която водата от водопреносната мрежа е годна за пиене.

Според Иван Ламбов има социално поносима граница на цената, която не може да се надвиши. За Шумен поносимия праг бил 4,60 лв.

„Отделен въпрос е дали  гражданите искат да плащат по-скъпа цена за чиста вода или същата вода на по-ниска цена“, допълни той и посочи, че аргументи имало и в двете посоки.

Междувременно днес от 13.00 ч. новият управител на ВиК Шумен Илиян Илиев ще даде пресконференция пред журналисти.

До свикването на извънредната сесия се стигна, след като в Общината постъпи покана за участие в редовно Общо събрание на съдружниците на ВиК , което е насрочено за 17 юни от 9.00 ч.

Дневният ред на събранието включва: Приемане на одитиран годишен финансов отчет, счетоводен баланс, отчет за приходите и разходите и докладите за отчета на дейността и управлението на „Водоснабдяване и канализация-Шумен“ ООД за 2018 г.; Избор на одитор за извършване на независим финансов одит и заверка на годишния финансов отчет на „ВиК-Шумен“ ООД гр. Шумен за 2019 г., Приемане на отчет на Одитния комитет за 2018 г „ВиК-Шумен“ ООД гр. Шумен и приемане на решение за разпределяне на печалбата на дружеството за 2018 г.

shumenonline.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено