Започва акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“, МВР с препоръки към децата
14.06.2019
Тишо наближава австрийската граница
14.06.2019

Уроци сред природата

Снимка: СИДП Шумен

Колко са защитените територии в България и защо Природен парк „Шуменско плато“ е една от тях? От къде можем да научим повече за застрашените животни и растения и какво трябва да направим, за да могат да оцелеят и да не попаднат сред изчезналите видове? На тези и още въпроси се опитаха да намерят отговор малки ученици от Шумен и експерти от Североизточното държавно предприятие и ПП „Шуменско плато“.

Съвременните деца знаят много, четат и черпят разнообразна информация от интернет, но за съжаление рядко ходят в гората и връзката им с природата се свежда до спорадични пикници с родителите. Целта на шуменската група горски педагози е да изкараме малчуганите от класните стаи, от домовете им и да им покажем, че гората е място, където могат да се забавляват, да играят и да учат далеч от мобилните телефони и компютрите, смята Светла Колева от ПП. Според нея летните занимания в гората са най-добрия начин децата да усетят природата, да я заобичат и да станат най-големите защитници на зеленото богатство на България.

Уроците, които провеждаме с малките ученици са в рамките на два часа и това, че искат да останат с нас и след това ни показва, че сме на прав път и че Горската педагогика в страната ни трябва да продължи да се развива и да търси и намира все повече съмишленици, категорична е Колева.

Преподаватели от летните школи в града могат да направят своите заявки за занимания по Горска педагогика при Светла Колева и Ирина Павлова от ДПП „Шуменско плато“ или Татяна Димитрова от СИДП.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено