Край на бумащината: Отпадат книгите за дневни финансови отчети на касовите апарати
09.07.2019
Шумен изтърва 12 млн. за електробуси, правят общинско транспортно предприятие
09.07.2019

Постоянна експозиция разказва за делата на градоначалниците в Шумен

Кратка постоянна експозиция разказва за делата на всичките 53 градоначалници на Шумен, управлявали града от Освобождението до днес. Историческият кът е подреден на втория етаж в сградата на Общината.

„Благодаря на общината и кмета Любомир Христов, че успя да реализира една наша дългогодишна идея да подредим всички кметове на Шумен в едно постоянно помещение, за да могат да ги видят всички шуменци и гости на града“, каза днес пред журналисти  гл. ас. Бета Хараланова от РИМ – Шумен.

„Шумен не е първия град, който прави подобна експозиция, но може да се каже, че е единствения, който я прави по такъв начин и толкова красиво“, допълни още тя.

Кратките текстове до портретите на градоначалниците представят периодите на управлението им, тяхната индивидуална дейност и приноса им за развитието на града.

12 будни възрожденски дейци поставят началото на първата община в далечната 1831 г. Обществениците работели напълно безплатно в полза на гражданите на Шумен.

Бета Хараланова пожела съвременните кметове да продължат делото на своите предшественици и да работят в името и интереса на жителите на Шумен.

„Искахме да разкажем по нещо за всеки един от кметовете на града ни, защото всеки от тях има своя принос за развитието на Шумен. Вярвам, че тези, които ще дойдат след нас, ще се стремят да оставят нещо след себе си и ще работят за гражданите на Шумен“, каза кметът Христов.

Визуалната реализацията на проекта е на директора на Художествена галерия „Елена Карамихайлова“ Деян Евтимов и Светлозар Чолов.

Панорамната снимка на Шумен, център на експозицията, е  дело на фотографа Ивайло Секелариев.

Първи опит, да подреди всички кметове, Бета Хараланова направи още през 2002 г., когато в съавторство с директора на шуменския музей Даниел Руменов, издаде „Алманах на шуменските кметове“.

shumenonline.bg

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено