Започват консултации за определяне състава на секционните избирателни комисии
17.09.2019
Профилактика оставя села в Поповско без ток
18.09.2019

Ученици от цялата страна идват в Шумен за Националното ученическо състезание по дебати

Снимка: личен архив facebook

От 21 до 23 септември в град Шумен за трета поредна година ще се проведе  Национално ученическо състезание по дебати, в което ще вземат участие повече от 85 дебатьори от цялата страна. Състезанието отново се организира от активните ученици, участващи в Градския клуб по дебати, събиращ ученици от пет училища на възраст между 15 и 19 години – ППМГ „Нанчо Попович”, ПЕГ „Н.Й.Вапцаров“, ПГИ, СУ „Сава Доброплодни“ и СУ „Йоан Екзерх Български“. Домакини на събитието ще бъдат ППМГ „Нанчо Попович“ и Младежки дом Шумен.

Състезанието ще събере в града отбори и съдии от 9 града на страната – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Шумен, Пазарджик и Троян.  Те ще бъдат разделени по трима души в отбори, които ще се противопоставят във формат Световни училища един срещу друг в четири кръга, полуфинал и финал. Някои от темите за дебатите в отделните кръгове са предварително обявени и подготвени от участниците, като те са свързани с нарушените принципи между Китай и Хонг Конг, военните конфликти в Сирия, Йемен, Нигерия, Судан, и приоритизирането на финансовата стабилност пред увеличаването на публичните поръчки и разходи по време на икономическа криза. Другата част от темите ще бъдат обявени непосредствено преди самите кръгове в състезанието и участниците ще имат време от половин час за да се подготвят.

В състезанието ще вземат участие 20 отбора, 16 съдии и 10 души организаторки екип, като в края на състезанието ще се определи отборът-победител, който ще вземе златната купа, също така ще се наградят и тримата най-добри говорители в състезанието. Трима от съдиите ще съставляват така наречения панел от главни съдии, които имат дългогодишен опит в дебатирането и ще определят темите в сътезанието.

Дебатите са дисциплина, която има дъга история на развитие в Шумен. Първите клубове по дебати в Шумен се създават още през далечната 1997 г. като в годините до сега клубовете в града се утвърждават като едни от най-добрите в цялата страна, участващи на редици международни състезания в САЩ, Нидерландия, Чехия, Словакия, Турция. Дебатите са форма на обучение, усъвършенстваща знанията във всички сфери на живота и науката. Те учат участващите младежи да бъдат добри оратори, да защитават аргументирано тезите си, да работят в екип. Обогатяват общата им култура и ги запознават с актуални теми и проблеми на съвременния свят.

Всеки гражданин, който има активна гражданска позиция и се интересува от проблемите на съвременния свят може да заповяда в ППМГ „Нанчо Попович“ и Младежки дом в дните 22 и 23 септември и да наблюдава какво са дебатите и какво мислят младите хора за проблемите, които възникват всеки ден в нашето общество.

Организаторите на състезанието изказват своята благодарност към спонсорите на състезанието, както и на на клуб Дебати ППМГ – г-жа Надежда Цочева, директорът на ППМГ „Нанчо Попович“ г-жа Вилиола Любенова, г-жа Румена Андреева и Младежки дом град Шумен.

Спонсори на проявата са „Алкомет“АД, Супермаркети „Bulmag“ и Община Шумен. Откриването на състезанието ще се проведе на Младежката сфера, като с това ще се съчетае със събитията около честването на рождения ден на това младежко пространство, допълват още организаторите.

Програма:

 Събота – хотел Централ и Младежка сфера:

14:00 – Настаняване и регистрация

17:30 – Официално откриване

19:00 – Вечеря

 Неделя – ППМГ „Нанчо Попович“ :

8:30 – Събиране и преброяване

9:00 – Обявяване на тема за 1. кръг/подготвена/

 9:30 – Начало на 1. кръг

11:00 – Кафе пауза

11:15 – Обявяване на тема за 2. кръг /неподготвена/

12:15 – Начало на 2. кръг

13:45 – Обяд

14:45 – Обявяване на тема за 3. затворен кръг /подготвена/

15:00 – Начало на 3. Кръг

16:30 – Кафе пауза

16:45 – Обявяване на тема за 4. затворен кръг /неподготвена/

17:45 – Начало на 4. Кръг

20:00 – Вечеря и социално събитие

 Понеделник – Младежки дом:

9:00 – Събиране и преброяване

9:30 – Полуфинал /подготвен/

11:00 – Обявяване на финалисти

11:15 – Обявяване на тема за финал /неподготвена/

12:15 – Финал

14:00 – Закриваща церемония

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено