Пълнете кофите: Част от Шумен остава без вода
07.10.2019
КОЦ-Шумен търси пари за трети линеен ускорител
07.10.2019

Внимание! Фалшиви имейли от името на UnicreditBulbank

Снимка: Pixabay

За фалшиви имейли от името на UnicreditBulbank сигнализираха бдителни читатели в редакцията на shumenonline.bg.

В съобщението, към клиентите на банката, става въпрос за предупреждение за временно деактивиран профил, поради сигнал за сигурност, свързан с дебитната ви карта. За да се активира – уж от банката, искат да се попълнят личните данни на потребителя на интернет банкирането.

Коварната покана е с линк към руски сайт, откъдето източват данните ви, а адреса на изпращача е mail@hassanhabchakalat.com.

Докато разговаряхме с PR отдела на банката, поличихме имейл на пощата на реакцията ни, която също е клиент на банката.

От Пресцентъра на UnicreditBulbank ни отговориха, че банката се стреми да дава на клиентите си регулярно насоки за това как да различават фишинг атаките.

Ето и съветите на банката:

Уважаеми клиенти,

Информираме Ви за зачестили опити за фишинг атаки. Съобщенията не се изпращат от „УниКредит Булбанк“ АД, като в тях фигурира линк, който води до фишинг сайт, събиращ лични и финансови данни.

Обръщаме Ви специално внимание, че банките никога не изискват от клиентите си предоставяне на информация през съобщения или имейли – те вече разполагат с нея при сключването на договор с клиент.

При получаване на подобно съмнително съобщение Ви съветваме да не предприемате действията описани в него, да не проследявате вложените в него линкове, както и да не отговаряте на подателя.

 

Важни препоръки:

 • Използвайте само легални, последни и обновени версии на операционна системи, антивирусна защита и браузери
 • Не проследявайте и не следвайте инструкциите в изпратените Ви имейли
 • Не си сваляйте и не отваряйте нетипични прикачени файлове в имейла („фактура“, „сканиран документ“ и др.) или хипервръзки и вложени линкове
 • Проверявайте хипервръзките, към които води имейлът с реалните адреси от браузъра ви
 • Поне веднъж на всеки три месеца е необходимо да променяте паролите си в ползваните публични интернет услуги (web имейл също)
 • Винаги проверявайте действителния адрес при отговор на подобен съмнителен имейл
 • Можете да изискате от доставчика на имейл услугата да извършва винаги проверка за съответствие между имейл адрес на изпращача и действителен адрес, от който е изпратен имейлът и адреса на сървъра, изпратил имейла. При правилна конфигурация на имейл сървъра, подобен вид съобщения не би следвало да достигат до Вас
 • Подлагайте под съмнение имейли или сайтове, които изискват лична или финансова информация, която включва: пароли за достъп, номера на банкови сметки или карти, ЕГН или клиентски номер
 • Препоръчително е да използвате само световно доказали се доставчици на имейл услуги като Google или Microsoft
 • Никога не запаметявайте потребителските си имена или пароли в браузерите
 • Не е препоръчително да използвате една и съща парола за достъп до различните си акаунти в интернет

В случай на най-малкото съмнение  за злоупотреба с личните Ви данни, се свържете незабавно с банката на номер  0700 1 84 84 или кратък номер 1 84 84.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено