Внимание! Фалшиви имейли от името на UnicreditBulbank
07.10.2019
Райони в Търговищко с прекъсвания на тока
08.10.2019

КОЦ-Шумен търси пари за трети линеен ускорител

Комплексният онкологичен център в Шумен търси средства за закупуването на трети линеен ускорител. Това обяви днес пред журналисти началникът на клиниката по лъчелечение доц. д-р Румен Габровски.

„Апаратурата, която използвахме изигра своята роля, имаше 30 годишен срок на експлоатация. Съвременната такава по програмата за безвъзмездно финансиране получихме е в друга категория. Цената в пъти по-висока, а срокът за експлоатация е до 12 г.“, поясни д-р Габровски.

Той посочи, че програмата била реализирана успешно през 2013 г, а към днешна дата експлоатационният срок на апаратурата е към своя край. Другият проблем пред, който било изправено лечебното заведение е непрекъснатият ъпдейт на планиращата информационна система, който скъпата апаратура изисквала. При нея срок бил от порядъка на 5-6 г.

„Предстои ни ъпдейт на добавяне на системата, което без да подобри позициите на клиника и възможностите за лечение би струвало 1 200 млн. лв., като този разход също е неотложен“, уточни Габровски.

Броят на пациентите, които се лекуват с лъчетерапия се е увеличил, за което е небходимо закупуването на трети линеен ускорител. Инвестицията за новата апаратура, от която Комплексно онкологичен център има нужда, е на стойност 7 млн. лв., с включен ъпдейт на информационната планираща система. Новият ускорител ще предостави достъп на пациентите до най-съвременна технология на лечение, а работата на досегашните апарати, които са претоварени, ще се облекчи.

Според началникът на клиниката КОЦ-ът може да осигури, от собствени приходи, половината от сумата, като се надява останалата част да бъдат осигурени от Община Шумен, която е принципал на дружеството.

При обявяване на обществената поръчка за линейния ускорител Комплексът трябва да разполага с необходимата сума, за да извърши плащането в момента на доставката, тъй като доставчиците не приемат разсрочено плащане.

Вече 60 години в КОЦ Шумен се лекуват пациенти от Шумен, Варна, Търговище и други областни градове. През

shumenonline.bg

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено