В Търговище: Спипаха крадец, отмъкнал телефона на 66 годишна жена
08.10.2019
Съдът остави без разглеждане 4 изборни жалби
08.10.2019

Чакат пробите от 19-те намерени умрели диви свине край Върбица

Снимка: shumenonline.bg

Днес се очаква да излязат взетите проби от 19-те намерени умрели диви свине в местност в землището на село Менгишево, община Върбица. Това стана ясно по време на провелото се днес заседание на Областната епизоотична комисия в Шумен.

Припомняме, че труповете бяха открити след получен сигнал на 6-ти октомври в ДГС-Върбица от ловна дружинка ловуваща в района. След обход на района от служители на стопанството и ловният експерт на Североизточното държавно предприятие инж. Тервел Стефанов сигналът е потвърден. Открити са 19 мъртви диви свине в захрастена местност между Върбица и село Менгишево, извън горските територии. Инспекторите на ОДБХ Шумен са взели проби от всички мъртви животни. Ако резултатите от пробите са положителни труповете ще бъдат загробени, като мястото ще бъде обработено съгласно правилата за дезинфекция.

Продължават мерките за сигурност в зоната, в която през август бе обявено огнище на АЧС в местност Елешница, община Върбица. Това поясни д-р Наташа Баева от ОДБХ Шумен.

„В зоната е ограничен достъпа до ловено стопанските територии на лица, които нямат отношение на претърсването и прилагането на мерките за предотвратяването и ликвидирането на болестта. Разрешени са груповия лов с кучета, индивидуалния лов и лова с капани. Държавните ловни стопанства трябва да бъдат уведомени своевременно за намерени трупове на диви свине или намерени трупове на такива“, допълни д-р Баева.

Към днешна дата на територията на област Шумен няма обявено огнище на Африканска чума по свинете. От 1-ви октомври до днес са взети проби от 100 умрели свине от промишлени свинеферми тип „А“, изпратените 59 проби са с отрицателен резултат. Без положителен резултат са и пробите от 4 отстреляни диви свине.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено