Слънце и по-топло време
09.10.2019
Автоджамбазин отнесе глоба 1 000 лв., закарал на ремонт „нов внос“ без табели
09.10.2019

В Търговище: Започва противогрипна кампания, поставят ваксини

Снимка: Pixabay

Регионална здравна инспекция – Търговище стартира Противогрипна кампания, за ограничаване на заболяемостта на населението при предстоящата грипна вълна,  съобщават от инспекцията.  Всички, които желаят да се предпазят от заболяването, могат да посетят имунизационния кабинет  за поставяне на препоръчителна имунизация „Инфлувак“ в сградата на РЗИ в града на ул. „Цар Освободител” № 33 8:30 до 17 часа всеки ден. Таксата за поставяне е 2 лв.

Грипът е най-разпространеното заразно заболяване, причинено от вируси, попаднали в носоглътката на човека. Болният е извор на зараза в продължение на 5-6 дни. При кихане вирусът се разпространява във въздуха и от там попада в дихателните пътища на здрави хора. Особено податливи на заболяване са децата, възрастните над 65 години и хронично болните. При тях грипът протича по-тежко и с повече усложнения, допълват от здравната инспекция.

Най-доброто средство за предпазване от заболяването е провогрипната ваксина. Инактивираните вирусни частици, съдържащи се в нея, стимулират изработването на антитела при  здрав организъм, което предотвратява заболяването из начало.
Специалистите посочват като най-ефективно ваксинирането в периода октомври-ноември, за да може организмът да изгради защита преди да е срещнал вируса.
shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено