В Попово: Горя уличен стълб, пламнал след удар от автомобил, търгнал на самоход
06.11.2019
Заради гласове от чужбина оспорват вота и в село Тодор Икономово
06.11.2019

БСП Шумен пуска жалба до съда, иска касиране на изборите и ново преброяване на бюлетините

Снимка: shumenonline.bg

БСП Шумен ще внесе жалба до Административния съд с искане за касиране на изборите и ново преброяване на бюлетините. Това съобщи днес на пресконференция пред журналисти Веселин Пенчев, общински председател на партията в Шумен. Очаква се жалбата да бъде входирана до края на седмицата. Междувременно в понеделник преизбрания за кмет на Шумен Любомир Христов ще положи клетва.

„Ако Любомир Христов все пак бъде избран за кмет на Шумен ще бъде първият кмет, който е станал такъв благодарение на вероятно купен вот“, заяви Веселин Пенчев.

В момента партията прави анализ на секциите, в които ще поиска отваряне на чувалите. Припомняме, че в деня на провеждане на балотажа Веселин Пенчев публикува на фейсбук страницата пост, в който изрази съмнение за купуване на гласове и снимки на Иван Станчев Шекера. Същият преди години беше общински свъетник от групата на БСП. Към днешната дата Станчев нямал връзка с партията им, категоричено заяви Пенчев.

„Разликата е нищожна, а пороците са много. В изборния ден подадоха редица жалби и сигнали до Шуменска районна прокуратураза за съмнения за купуване на гласове с участието на ромски босове, които пред очите на полицията цял ден купуваха галсове. Возиха хора с автомобилите си до секциите, но така и не се намери воля този процес да бъде пресечен“, допълни той.

Към настоящия момент прокуратурата отказала да образува досъдебни производства с мотива, че жалбоподателят не предоставил достатъчно доказателства.

„Това е пълен абсурд! Не е наша работа да събираме доказателства. Ние имаме съмнения, които трябва да се проверят. Самите служители на полицията казват, че трябва ние да си намерим доказателства. За съжаление полицията и прокуратурата ги проверяват по следния начин: викат лицето и го питат дали купува гласове, отговорът съответно е „не“, а обяснението за возенето на големия брой хора е, че бил помолен. Поставя се въпросът защо полицията бездейства?“, разказа общинският председател на партията.

Според Пенчев резултатите от изборите – малката разлика между Христов и Венков – само 77 гласа,  показвали само едно – настрояния за промяна в община Шумен, която не търпи отлагане, както и промяна на модела на управление и взимане на решения с участието на гражданите.

„Екзотиката  емного голяма има случай на гласоподаватели, отишли да гласуват с написан, с един и същ почерк, на дясната ръка номер, а обяснението било, че го написали, за да не забравят“, посочи Венцислав Венков.

Масово в секционните комисии не били спазени методическите указания на ЦИК по отношение на броенето и отразяването на гласове. Според информацията, с която разполагали имало случаи на действителни бюлетини в полза на Венцислав Венков, които били отчетени като недействителни, а недействителните за кандидатът на ГЕРБ Любомир Христов били отчетени като действителни. В секцията до Томбул джамия пък в късните часове за 15 минути успели да гласуват 150 души, а в момента, в който отишъл екип на БНТ всички се разбягали.

„Наш застъпник ни донесе протокол, който на пръв поглед е изцяло редовен – с три подписа и печат на всяка страница. протоколът е попълнен, но на страницата на резултатите липсват нанесени данни. Това е нарушение на Изборния кодекс, тъй като комисията подсписва празен протокол, а данните най-вероятно са нанесени в последствие от тримата членове на СИК“, сподели един от фрапантните случаи Пенчев.

Ако Административният съд уважи искането на БСП случаят ще бдъде прецедент за Шумен.

На балотажа на 3-ти ноември Любомир Христов от ГЕРБ спчели битката с Венцислав Венков от БСП за Българсия със 77 гласа повече.

shumenonline.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено