Топъл четвъртък
07.11.2019
Водата от 9 обществени чешми не става за пиене
07.11.2019

Двама шуменци сред отличените съвременни будители

Снимка: Борис

Министърът на културата Боил Банов отличи изявени дейци на изкуството и културата по повод Деня на народните будители – 1 ноември. Награждаването се състоя в галерия „Средец” на Министерството на културата в присъствието на десетки общественици.

С Грамота за принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство и по повод Деня на народните будители, бяха отличени хореографът и преподавател в СУ „Сава Доброплодни“ Борис Иванов и Виктория Жекова – библиотекар при НЧ „Д. Войников 1856“ Шумен.

„Тази година отличихме много читалищни дейци, преводачи, библиотекари, хора, които са важни за духа на нацията. За мен е голяма чест да връча тези награди по повод Деня на народните будители и да поощрим съвременните будители – те са хората, които ни водят напред“, каза министър Боил Банов по време на церемонията. Той им пожела да са здрави и да бъдат горди с това, което правят за нацията.

С наградата на Министерството на културата „Златен век“ – звезда и грамота, за значим принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство, бе отличен роденият преди 60 години в Шумен композитор и музикант Ценко Минкин.

Над 40 дейци и институции получиха наградата „Златен век”, почетния знак „Печат на цар Симеон Велики“ и грамоти за приноса си към развитието и популяризирането на българската култура.

С наградите на Министерството на културата тази година бяха отличени и много дейци на науката и културата от страната. Те благодариха на Министерството за това, че тяхната дейност е забелязвана. По време на церемонията отличените преводачи, читалищни дейци от страната, архивисти и библиотекари благодариха и за високата оценка за тяхната дейност. Те посветиха наградите си на младите, които идват след тях и заявиха готовност да предават българските традиции на поколенията.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено