Млади биолози гостуваха на РИОСВ – Шумен
07.11.2019
Връчват удостоверението за избор на Любомир Христов
07.11.2019

Насрочиха първото изборно дело по жалба на НФСБ

Снимка: shumenonline.bg

Административен съд Шумен насрочи за разглеждане, в открито съдебно заседание делото, образувано по жалби на ПП „Воля“ и на кандидати за общински съветници от ПП „НФСБ“ срещу Решение на ОИК – Шумен за определяне на резултатите от изборите за общински съветници в Община Шумен. Това съобщават от Административен съд Шумен.

Административното дело е образувано по жалба на водачът на листата за общински съветници на ПП „НФСБ“ Наталия Стефанова и още трима кандидати за общински съветници от листата на ПП НФСБ.

С жалбата си патриотите оспорват законосъобразността на Решение на Общинска избирателна комисия за определяне на резултатите от изборите за общински съветници в Община Шумен.

Срещу решението на ОИК е  внесена жалба и от ПП „Воля“, като по този повод е било образувано административно дело, което съдът е присъединил към административното дело на НФСБ за съвместно разглеждане и издаване на общо решение по тях.

Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 13 ноември от 10.00 часа.

По-рано днес от Административен съд Шумен съобщиха, че е отхвърлено искането на Политическа партия „Воля“ за спиране изпълнението на Решение на ОИК – Шумен за определяне на резултатите от изборите за общински съветници в Община Шумен.

Претенцията за спиране на изпълнението съдът е счел за неоснователна с мотива, че оспорващият не е предоставил доводи и доказателства, че от изпълнението на решението ОИК – Шумен за него биха настъпили значителни или труднопоправими вреди, вероятността от настъпването на които би послужило като основна предпоставка за спиране на изпълнението на обжалвания акт, предварителното изпълнение на който е допуснато по силата на закона.

Съдът е достигнал и до извод, че в случая не се твърди, а не и налице интерес, който по степен на важност да е противопоставим на обществения интерес, защитен от законодателя с допуснатото предварително изпълнение. В мотивите си решаващият съд е посочил също, че неосъществяването на предварителното изпълнение на атакуваното решение би накърнило обществените интереси, тъй като се касае за проведен избор за конституиране на териториален орган на местна власт, какъвто е общинският съвет.

По тези съображения Административен съд Шумен е отхвърлил претенцията на Политическа партия „Воля“ за спиране изпълнението на Решение на ОИК – Шумен за определяне на резултатите от изборите за общински съветници в Община Шумен.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд на Република България.

shumneonline.bg

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *