Циганското лято продължава
08.11.2019
Спортисти организират акция по почистване
08.11.2019

Архангелов ден е! Почитаме паметта на Св. Архангел Михаил

Българската православна църква почита днес паметта на Свети Архангел Михаил – един от седемте ангели, стоящи винаги край престола на Господ. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.

Архангеловден е вторият по значимост есенен православен празник след Димитровден.

Архангелската закрила е необходима на вярващите в духовно-нравствения им живот и в борбата им с изкушенията. Затова светецът символизира тържеството на доброто, на светлината и на справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола.

В народната митология Рангел (както обикновено го наричали) бил един от шесте братя юнаци, които разделили света, земята и небето. На Рангел се паднало царството на мъртвите. Той отнасял душите на умрелите на небето, затова му казвали Вадидушник. И заедно със събрата си Петър отреждали коя душа къде да отиде – в Райската градина или в ада.

В много райони на страната на този ден се коли курбан за светеца и се правят обредни хлябове, чиято пластика напомня тази на хлябовете, приготвяни за погребение или помен. Най-възрастният в дома чупи обредния хляб, полива го с вино и благославя: „Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!“.

По традиция на 8 ноември българската национална полиция чества своя патронен празник – в деня на свети архангел Михаил, символ на властта, реда и законността. За първи път той е отбелязан на 21 ноември 1924 г. (св. архангел Михаил по стар стил). Традицията за честването на празника на този ден е прекъсната след 1943 г. и възобновена отново през 1994 г.

Днес своя имен ден празнуват всички, които носят имената Ангел, Ангелина, Гаврил, Михаил, Михаела, Огнян, Огняна, Пламен, Искра, Рангел, Райна, Рая.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено