Любомир Христов: За мен Шумен е кауза
08.11.2019
Областният управител на Търговище нежелан гост на първото заседание в Попово
08.11.2019

Предаването на гуми на Колодрума забранено, РИОСВ санкционира Общината

Снимка: shumenonline.bg

Предаването на излезли от употреба автомобилни гуми на Колодрума вече е забранено. Това съобщи за shumenonline.bg Живка Атанасова гл. експерт „Екология“ към Община Шумен. Междувременно се оказа, че от РИОСВ са съставили акт на Общината  за „извършване на дейности по събиране, съхраняване, оползотворяване и/или обезвреждане на излезли от употреба гуми на неразрешени за това места или на площадки, неотговарящи на изискванията на Закона за управление на отпадъците“, става ясно от месечния отчет на инспекцията публикуван на сайта им.

От администрацията разпространиха до медиите съобщение, в което са указани регламентираните места за предаване на стари автомобилни.

Гражданите могат да предават стари и излезли от употреба гуми, във всички автосервизи и пунктове за смяна на автомобилни гуми. Съгласно Наредбата за изискванията за третиране на излезли от употреба гуми, приета от Министерския съвет, търговците и сервизите, които продават или предлагат монтаж и демонтаж на автомобилни гуми, са задължени да ги приемат безвъзмездно, без да се налага гражданите да плащат за услугата.

Лицата, които извършват продажба или смяна на гуми нямат право да отказват да ги приемат. При отказ санкцията за търговците е от 3000 до 10 000 лв. по чл. 143, ал. 2, т. 1 от Закона за управление на отпадъците.

От общинската администрация припомнят, че е забранено изхвърлянето на излезли от употреба гуми в и около контейнерите за битови отпадъци, на нерегламентирани места на територията на община Шумен и на площадката между Колодрума и задния вход на градския стадион „Панайот Волов“.

Санкцията за изхвърляне на стари гуми на нерегламентирани места е от 300 до 1000 лв., а за изгаряне – от 2000 до 5000 лв.

Припомняме, че през септември на временната лощадка на Колодрума се разрази пожар, след което изпозлването й бе забранено.

Редакцията ни направи запитване до РИОСВ Шумен, по което към този момент няма отговор.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено