Модерно ли е да се пуши? Отговорят учениците от СУ „Панайот Волов“
18.11.2019
Затварянето по ул. „Христо Смирненски“ се удължава до 28 ноември включително
18.11.2019

Отварят чувалите само в 4 секционни избирателни комисии

Чувалите в четири от секционните избирателни комисии – 29, 69, 105 и 114 да бъдат отворени, това определи по време на провелото се съдебно заседание по делото на „БСП за България“ Административен съд Шумен. В протоколите на споменатите секции било отразено, че има жалби, но не били представени в ОИК от членовете на комисиите. Търсенето на липсващите жалби, сред изборните книжа, е насрочено за 21 ноември от 14.00 ч.

Съдът не уважи искането на  „БСП за България“ да бъде извършен оглед на бюлетини в 28 секционни избирателни комисии, както и да се проведе разпит на петима свидетели, които щели да докажат с обясненията си нарушения.

В исковата молба до Административния съд от „БСП за България“ са посочили 28 СИК, в които според тях са допуснати нарушения. Те искат съдът да назначи съдебно-техническа експертиза, която да установи дали има бюлетини, които са действителни, но са отчетени като недействителни и обратно. Според БСП, експертизата трябва да отговори и на въпроса има ли следи от натиск върху бюлетините, заради изчезващо т. нар. симпатично мастило.

От БСП поискаха да се уточни има ли в СИК използвани бюлетини, които са определени за недействителни, което по думите им би довело до опорочаване на изборните резултати. Пред съда БСП представиха и снимков материал на хора, за които предполагат, че са насочвали вота на избирателите. Съдът обаче, не отчете снимковия материал като доказателство. Адвокатът на оспорващата вота партия поиска оглед и на бюлетините с третото квадратче „не подкрепям никого“, тъй като в някои от секциите били неправилно прибрани в чувалите с недействителните гласове.

ОИК и защитникът на избрания кмет категорично оспориха приложените снимки към доказателствата, защото не представлявали писмено доказателство. От ОИК настояха да не се допуска преброяване, защото няма протоколи, подписани с особено мнение.

В хода на съдебното заседание съдът прегледа един по един всички протоколи за записани жалби и установи, че в СИК 29, 69, 105 и 114 има посочени жалби, които не били приложени към делото. В протокол от СИК 29 има описани 4 жалби, но не са приложени. В СИК 69 са отразени също 4 жалби, но не са приложени. В СИК 105 пише, че изборната кутия е отворена в присъствието на членовете на комисията и още петима. За тази секция имаше жалби, че на ръцете на двама избиратели е записан номерът, за който да гласуват, но не са описани. В тази секция е имало спор за действителност. В СИК 114 има описана една жалба, но тя не е приложена.

За останалите секции, за които от БСП твърдят, че има нарушения, искането им съдът прие за неоснователно.

shumenonline.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *