Авария в трафопост остави село Пет могили без вода
28.11.2019
Прекъсвания на тока на Шуменското плато
29.11.2019

Вече няма да сменяме номерата, ако си купим кола от друг областен град

Снимка: shumenonline.bg

От 1 декември гражданите, които са си закупили автомобили от друг регион и с друг регистрационен номер могат да не подменят номера му с шуменски. Табелата може да бъда подменена от собственика само по негово желание, информират от ОДМВР Шумен.  Автомобили  с номера извън Шуменска област няма да бъдат задължителни за подмяна с шуменски  при регистрация в „Пътна полиция“.  Задължително остава зачисляването на автомобила в регион Шумен след придобиване от друга област. В тези случаи трябва да бъде издадено регистрационно свидетелство на новия собственик в област Шумен.

Пример: Ако жител на област Шумен си закупи автомобил от област Варна при регистрация в „Пътна полиция“ – Шумен може да  остави варненските му  номера.

Припомняме, че след сключване на договор за покупко-продажба на моторно превозно средство с нотариална заверка задължение на собственика е в 30-дневен срок да подаде заявление за смяна на собственост в сектор „Пътна полиция“.  В случай, че срокът не бъде спазен законът предвижда административно наказание „глоба“ в размер на 200 лева. Ако собственикът на автомобила пропусне 30-дневния срок и срокът стане 60 дни регистрацията на автомобила се прекратява автоматично.

Ако при проверка на пътя бъде установен  водач, който управлява моторно превозно средство с  прекратена регистрация е престъпление по чл. 345 ал. 2  от НК / управление на нерегистрирано по надлежния ред моторно превозно средство/. Освен че е престъпление законът предвижда и глоба в размер на 200 лева.

shumenonline.bg

5 Comments

 1. Рос каза:

  Браво , нещо което има смисъл

 2. Красимира Стилиянова каза:

  На основание на какъв нормативен акт е това?

 3. Красимира Стилиянова каза:

  На основание на какъв нормативен акт?

 4. ачо каза:

  и сега си беше така, регистрираш, но не е задължително да сменяш номера, не знам какви новини си измисляте

  • . каза:

   Ачо, ако си купиш кола с Пловдивска регистрация не сменяш ли номера?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Копирането Забранено